Chris Dusauchoit: "Gaan joggen met een bulldog of mopshond is geen goed idee"

dinsdag 19 april 2022 - 16:30
Foto Pexels
Radio 2-luisteraar Nicole ergert zich soms aan mensen die hun hond meenemen als ze gaan joggen. "Ze worden precies meegesleurd." Maar is dat zielig? Een vraag voor onze specialist, Chris Dusauchoit. "Het kan zielig zijn. Het hoeft niet zielig zijn."

"Als de hond er niet op gebouwd is, dan is het zielig", legt Chris uit. "Ik denk dan onmiddellijk aan al die hondjes met platte neuzen, zoals mopshonden en de bulldogs. Die kunnen al nauwelijks ademen zonder iets te doen, laat staan dat ze nog aan adem geraken als ze een inspanning leveren. Te dikke honden, te jonge honden, da's allemaal niet zo verstandig. Er zijn uiteraard ook honden die gebouwd zijn om te lopen. Tot ze er bij neervallen zelfs. Denk aan de sledehonden, zoals huskies, malamutes, ... Er zijn er nog wel zo."

"Gaan lopen met je hond is trouwens wel een goed idee. De meeste honden doen dat ook graag. Maar je moet het voorzichtig aanpakken. Sommige honden zullen hun baas blijven achtervolgen ook al vallen ze bijna dood. Bouw het ook voorzichtig op. Ga niet van niets naar alles. Van een wandeling van 5 minuten naar een marathon. De hond kan er echt wel problemen aan overhouden. Gewrichtsproblemen, bijvoorbeeld, maar ook hartproblemen."

Schoentjes 

"Sommige mensen, die veel gaan veldlopen bijvoorbeeld, kopen speciale schoentjes voor hun hond, om de gevoelige kussentjes onder hun poten te beschermen. Je vindt zo'n schoenen in de betere sportwinkels. Maar let op: je hond moet wennen aan zo'n schoentjes. Als ze die voor het eerst aan hebben, lukt het lopen niet zo goed. Dus neem je tijd. Bereid de hond goed voor."

"Wat met hondjes met korte pootjes, zoals corgi's? Op zich kan je ook met hondjes met korte pootjes zoals corgi's of teckels gaan lopen, dat kan. Het is een kwestie van je hond goed in de gaten te houden. Als je ziet dat de tong echt uit de bek hangt, dan moet je stoppen. Je moet ook altijd  water bij hebben." 

Hoe zit het met katten? 

"Honden stammen af van de wolf. Bij het jagen blijven ze hun prooi achtervolgen tot die helemaal uitgeput is en bij manier van spreken van uitputting doodvalt. Bij katten zit het anders. Zij zijn gebouwd op de korte sprint. Op het verrassen van hun prooi. Wil je je kat laten bewegen, voorzie speeltjes. Nog beter: speel elke dag een beetje me je kat. Het zal jullie beiden deugd doen!" 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!