Chris Dusauchoit: “Je hoeft een kat niet buiten te laten om die een gelukkig leven te geven”

woensdag 8 september 2021 - 14:53
Pexels
Radio 2-luisteraar Jens uit Belsele wacht op de komst van een kitten. Hij wil van dierenkenner Chris Dusauchoit weten hoe je zo een jong katje laat hechten aan zijn thuis en bewoners.

“In de eerste plaats moet je klaar zijn voor de komst van een kitten”, begint Chris Dusauchoit. “Je moet je huis aanpassen en ervoor zorgen dat je een kattenbak, drinkbak, krabpaal en eetbak in huis hebt. Je voorziet het best ook een veilige plek waar het katje naartoe kan als het allemaal wat te veel wordt. Zo zorg je ervoor dat het zich welkom voelt en dat het niet hoeft bang te zijn. Stel dat je jonge kinderen hebt die ontzettend enthousiast zijn over de komst van die kleine kitten en het niet met rust kunnen laten. Wel, dat katje zal af en toe weg willen naar een rustige plek.”

Binnen of buiten?

Maar moet je je kitten de eerste weken binnenshuis houden om te laten wennen? “Natuurlijk wel,” gaat Chris Dusauchoit verder, “en niet alleen om ze te laten wennen. Kittens moeten gevaccineerd worden rond 9 en 12 weken. Laat je ze voor die tijd buiten, dan worden ze meteen ziek omdat ze nog niet beschermd zijn. Een kitten moet ook gechipt zijn of een bandje hebben, anders ben je ze direct kwijt. Nog een andere reden waarom je ze zeker beter binnenhoudt, is dat ze al vruchtbaar zijn vanaf de leeftijd van 5 maanden. Dus voor je het weet, zou je met een kitten zitten die al zwanger is of die iemand anders bezwangerde en dat wil je niet. Dus moet je wachten tot je kitten gesteriliseerd of gecastreerd is.”

Je kan een kitten vanaf dag één laten luisteren

Kan je een kat trainen? “Absoluut. Zeker met eten. Je kan een kitten vanaf dag één leren luisteren naar bijvoorbeeld zijn naam plus ‘kom’ en dan geef je iets lekkers. Op die manier kan je met je kitten sneller naar buiten. Zorg er wel voor dat je tuin kittenproof is zonder gevaarlijke dingen: geen motorolie, want dat eten ze graag, maar het is wel giftig. Je kan ook afspreken met de buren: ik ga naar buiten met de kat, wil je je grasmachine even niet gebruiken. Zo zorg je ervoor dat de eerste confrontatie met de grote, boze wereld een aangename ervaring is. Als je dat al wat hebt getraind, dan kan je al eens vijf minuten naar buiten en ze terugroepen.”

Welk kittenvlees heb je in de kuip?

“Heb je een heel brutale kitten die alles durft, dan moet je die zeker in de gaten houden. Die klimt misschien ergens op een muur of komt ergens vast te zitten omdat ie zo veel durf heeft. Als je daarentegen een heel bedeesd poesje hebt, dat nauwelijks uit de keuken durft,  dan kan je het beestje enthousiasmeren met je vrolijke stem en misschien een speeltje gooien in de tuin, zodat het er toch naartoe durft te lopen. Het is jouw taak als baas om in te schatten wat voor kittenvlees je in de kuip hebt zitten en hoe je dat katje kan stimuleren om het een volwaardig leven te geven.”

Chris Dusauchoit voegt aan dat besluit nog toe: “Je hoeft een kat niet buiten te laten om die een gelukkig leven te geven. Dus appartementskatten zijn ook gelukkig. Denk maar aan mensen met dure raskatten, die laten ze ook niet buiten. Trouwens, ook voor een kat die wél buiten gaat, moet je van alles in huis hebben, want ook zijn hebben een kattenbak en krabpaal nodig.”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!