Chris Dusauchoit: "Je puppy zindelijk maken, heeft altijd tijd nodig"

dinsdag 30 maart 2021 - 16:18
Het aanleren van zindelijk zijn, gaat niet altijd even gemakkelijk bij jonge diertjes. Zo stuurde luisteraar Gert ons via de Radio 2-app het verhaal van zijn poedel: “Het hondje leerde al snel om haar plasje buiten te doen, maar haar grote boodschap doet ze toch nog altijd in huis.” Chris Dusauchoit geeft raad bij Siska Schoeters in 'De Madammen'.

“Zindelijkheid aanleren is niet gemakkelijk, maar wat wel kan helpen, is veel liefde, geduld en ook een beetje begrip. De ongelukjes gebeuren trouwens het vaakst met de plasjes, net omdat die heel snel gedaan zijn. Daarom moet je heel erg alert zijn als baasje. Er zijn van die momenten dat je hondje gaat willen plassen, bijvoorbeeld wanneer die net wakker is, of wanneer die net gedaan heeft met spelen. De grote boodschap komt al meer op voorspelbare momenten. Meestal komt die ’s morgens bij het wakker worden ofwel vlak na het eten, want dan duwt de maaginhoud op de darmen.”

Je kan de zindelijkheid uitrekenen aan de hand van de leeftijd van een puppy: "Een puppy van 2 maanden oud, zal overdag onder normale omstandigheden zo’n 2 uur zijn plasje kunnen ophouden.”  

“Bij katten is het vaak simpeler. De meeste katten zijn vaak al zindelijk van in het begin, onder meer omdat die al van in het begin geleerd heeft om de kattenbak te gebruiken.”

Een puppy zindelijk maken

Als een puppy moet plassen, snuffelt hij met zijn neus op de grond. Hij zoekt een plekje om zijn behoeften te doen.

Chris Dusauchoit

“Wist je trouwens dat je bij een puppy goed kan zien wanneer die een plasje wil doen? Je ziet dat heel goed wanneer hij met zijn neusje op de grond rondsnuffelt. Hij zoekt dus letterlijk naar een plaatsje om zijn behoeften te doen.”  

“Je kan hem best altijd meteen na het eten buiten zetten of even laten rondlopen. Het is ook heel belangrijk om een soort vast ‘bevel’ te gebruiken om te gaan plassen.  Dat kan zoals bij mij de woorden ‘plasje doen’ zijn."

Niet kijven en niet schelden

“Wat je zeker niet mag doen, is je puppy alleen buiten laten. De deur opendoen en zelf binnen blijven, gaat niet werken. Je moet echt wel mee naar buiten, anders raakt je puppy in paniek als die daar alleen buiten staat. Hij gaat meteen weer binnen willen omdat hij zijn baasje niet ziet, maar dan kan het binnen alsnog mislopen. Je blijft er dus best bij. En het is na het plasje ook heel belangrijk om je puppy uitgebreid te loven, wanneer die dat goed gedaan heeft.”  

“Wat je ook niet mag doen, is je boos maken als het toch misloopt. Dus zeker niet kijven en schelden.  Trouwens, wanneer er een ongelukje gebeurt in huis, kan je puppy er niet aandoen. Het is niet abnormaal wanneer het niet meteen lukt. Vooral bij honden kan het altijd een tijdje duren vooraleer die door heeft hoe het moet. En wat altijd goed werkt, is belonen. Zorg voor een positieve associatie wanneer de hond zijn best heeft gedaan.”

Een hond zal zelden of nooit zijn eigen bench bevuilen.

Chris Dusauchoit

Een proper, eigen plekje

“Wat ook kan helpen in die zindelijkheidstraining, is een bench of een soort parkje voor je hond. Want een hond zal zelden of nooit zijn eigen bench bevuilen. Zolang het zich in die bench bevindt, zal die niet plassen. Dat is net zoals bij de kattenbak. Die moet op een rustige plaats staan en proper onderhouden zijn. Want katten zijn heel hygiënische dieren. Al deze tips kunnen je zeker op weg helpen naar een fijne zindelijkheid die het voor iedereen aangenaam maakt."

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!