Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Chris Dusauchoit: “Mijn honden krijgen droog voer: beter voor tanden én drollen”

aha

wo 5 okt. - 5:48

Veel hondeneigenaars en kattenbaasjes leggen hun teergeliefde viervoeters graag in de watten, ook op culinair vlak. Maar wat is nu het beste voor je huisdier? Vers voer, blikvoer of droog voer? Chris Dusauchoit geeft graag advies: “Niks is het beste, tenzij aangepaste voeding.”
Hond eet droog voer
© Canva

Van puppie- tot seniorenvoeding

“Kittens en puppies moeten groeien en zij moeten aangepaste voeding krijgen met veel voedingsstoffen in”, begint Chris Dusauchoit. Tijdens een verkenningstocht in de dierenspeciaalzaak zal je snel inzien dat er oneindig veel keuze is. Er is voeding voor alle soorten honden en katten: van puppies tot senioren, van grote tot kleine honden, van actieve tot rustige honden en zelfs voor honden met nier- of andere problemen. “Dat brede assortiment met aangepaste voeding is geen nonsens. Want een hond die ouder wordt bijvoorbeeld, mag niet zo veel voedingsstoffen krijgen als een hond die met zijn baasje een halve marathon loopt. Anders krijgt die nierproblemen.”  

Droogvoer of blikvoer?

“Al mijn honden staan op droog voer”, zegt Chris Dusauchoit. “Dat heeft voordelen: het blijft langer goed, het is beter voor de tanden en de drollen zijn kleiner en steviger. Sommige mensen zullen wél zweren bij nat voer, omdat daar meer water in zit. Voor katjes kan dat kloppen, omdat zij vaak niet voldoende drinken en dan krijgen ze nierproblemen. Mijn Golden Retriever is een allergiepatiënt en zij moet droog voer krijgen dat ik enkel bij de dierenarts kan krijgen. Ze heeft een heel delicate maag en ze mag geen extraatjes eten of ze krijgt diarree.”

Moeten onze schatten dan heel hun leven dezelfde brokken eten? "Veel mensen vinden het leuk om hun huisdier ‘s morgens  een boterham te geven en in het weekend een extraatje. Maar je mag je hond of kat niet ‘antropomorfiseren’. Een moeilijk woord om uit te leggen dat je er geen kleine mensjes van mag maken. Het zit namelijk zo: honden en katten eten niet smakelijk. Ze hebben wel smaakpapillen maar die zijn er om te herkennen wat giftig of slecht is. De geur is het allerbelangrijkste voor honden en katten!”

“Ik heb eigenlijk twee stokpaardjes als het gaat over je huisdier en zijn voederbak: Geef ze op hetzelfde tijdstip eten en hou je bij dezelfde voeding. Moet je toch switchen, doe dat dan niet bruusk maar geleidelijk aan.”

'Barf': de nieuwe trend

“Je hebt dan ook nog mensen die zweren bij 'barf', dat staat voor 'bones and raw food', been en rauwe voeding”, vertelt Chris Dusauchoit. “Zij gaan koken voor hun dier: vers vlees, meestal orgaanvlees gemengd met rijst en groenten. Honden zijn omnivoor, dus je moet nog groenten toevoegen. In principe kan je honden dus ook een vegetarisch menu voorschotelen. Katten zijn 100 procent carnivoor.”

“Let wel op, als je zelf begint te koken voor je hond of kat, je 100 procent zeker bent dat het niet giftig is voor je dier. Voeg bijvoorbeeld dus geen chocolade, noten, rozijnen en sommige kaassoorten toe. Maar je moet ook zeker zijn dat ze genoeg voedingsstoffen binnenkrijgen. Dus als je zelf wil koken, bespreek het menu met de dierenarts.”

Restjes?

Een hond of kat laten mee-eten van tafel is om miserie vragen, volgens Chris Dusauchoit. “Als ik aan het eten ben, dan weten mijn honden dat ze op hun mat moeten blijven tot wanneer ik klaar ben. Anders heb je de hele tijd een kwijlende hond naast je zitten. En dat is vreselijk.”

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet