Chris Dusauchoit over oudere honden: "Een chihuahua leeft langer dan een Deense dog"

donderdag 6 februari 2020 - 14:44
Elke donderdag beantwoordt Chris Dusauchoit een vraag over dieren bij De Madammen. Deze week kwam de vraag van Els Vannerem uit Rotselaar. Ze heeft een hond van bijna 12 jaar, Flo, die met wat ouderdomskwaaltjes kampt. Haar nieren werken niet meer zo goed. Moet je een oudere hond een andere zorg geven dan een jong hondje?

Wanneer spreek je eigenlijk van een oude hond? "Het antwoord daarop hangt af van de grootte van de hond, en heeft niets te maken met het ras. Hoe kleiner het hondje, hoe ouder het zal worden. Kleine honden zoals mopshondjes en chihuahuas kunnen makkelijk 15 jaar worden. Een Deense dog wordt maximum 6 of 7 jaar, ze sterven veel sneller dan kleine hondjes. Hoe groter de hond, hoe langer die dan weer kind blijft. Kleine hondjes worden dan weer sneller volwassen", legt Chris uit.

"Elk halfjaar naar de dierenarts met een oudere hond"

Een oudere hond is veel gevoeliger voor infecties, een regelmatige check-up bij de dierenarts is dus zeker geen overbodige luxe. "Oudere honden zijn honden waar je je dierenarts dichtbij moeten houden. Je gaat dan het best om het halfjaar naar de dierenarts en soms zelfs meer. Ze zijn gevoeliger voor allerlei ziektes, omdat hun immuunsysteem niet meer goed werkt, dus je moet het van heel dichtbij in de gaten houden", adviseert Chris.

"Een blinde of dove hond is erger voor het baasje dan voor de hond zelf"

"De zintuigen van oudere honden worden ook slechter. Ze worden vaak blind en doof. Maar dat is eigenlijk erger voor de baasjes dan voor de honden zelf. De meeste honden slagen erin om hun zintuigen te herprogrammeren. Wij zijn heel visueel ingesteld, maar bij honden is het voornaamste zintuig de neus. Zolang de neus blijft werken en zolang ook de bovenkamer oké is, kan je met een doof en blind hondje nog een heel fijne tijd hebben. Neem 'm nog altijd mee op wandelingen, zorg dat hij nog voldoende kan snuffelen, want het blijft belangrijk om 'm aandacht te geven. Als je vroeger liefde aan 100 procent gaf, geef een ouder hondje dan liefde aan 500 procent."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!