Chris Dusauchoit: "We moeten af van het idee dat buitenkatten gelukkiger zijn dan katten die binnen leven"

dinsdag 5 januari 2021 - 17:00
Luisteraar Margaux vond tijdens de kerstvakantie een wilde kat op straat. “Ik was meteen verliefd en voor ik het wist, had ik ze in huis gehaald." Maar dat was niet zo simpel. Kan je van een buitenkat een binnenkat maken? Chris Dusauchoit geeft tips!

"Het is perfect mogelijk om een buitenkat te doen wennen aan het leven binnen. Waar je wel natuurlijk eerst zeker van moet zijn, is dat het een wilde kat is. Dat het bijvoorbeeld niet de kat van de buurvrouw is. Maar denk aan de asielen. Als daar een kat wordt binnengebracht, dan stellen ze zich niet de vraag of het een buiten- of een binnenkat is. Katten moeten daar sowieso binnen blijven. Als een asiel een kat buiten laat, is de kans groot dat die niet terug binnen komt. Asielen tonen dus aan dat het perfect mogelijk is."

Iedereen die met een kat op een appartement woont kan beamen dat hun poes perfect gelukkig is, ook al kan die niet naar buiten.

Chris Dusauchoit

“Als je een kat van buiten naar binnen haalt, dan is het normaal dat je kat nog nooit een kattenbak of een krabpaal heeft gezien. Laat je kat daar dan gewoon heel langzaam aan wennen. Dat doe je bijvoorbeeld door je kat elke dag iets minder naar buiten te laten gaan. Zodat de overgang niet te bruusk wordt. Het geheim is dus: geduld hebben. Maar het is niet onmogelijk. Zorg er gewoon voor dat je kat alles heeft waar haar hartje naar verlangt. Geef haar een plek aan het raam waar ze naar de vogels kan kijken en laat haar spelen."

"Een binnenkat is ook perfect gelukkig"

Wist je trouwens dat een buitenkat maar half zo oud wordt als een binnenkat? Als een binnenkat gemiddeld 20 jaar oud wordt, dan wordt een buitenkat maar 10 jaar. Jammer genoeg sterven veel buitenkatten door onbezonnenheid, bijvoorbeeld door een ongeluk. Een kat heeft het verstandelijk vermogen van een kind van 2 jaar. Die kijkt niet naar de weg op het moment dat ze achter een prooi aanloopt. Maar er zijn ook andere katten, die hebben dan weer besmettelijke ziektes. En er zijn ook honden."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!