Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Coronatesten op de werkvloer kunnen een vals gevoel van veiligheid geven

wo 27 mei - 2:53

Bedrijven mogen een coronatest aanbieden aan hun personeel. David Van Ooteghem vroeg in 'Spits' aan Lode Godderis, professor arbeidsgeneeskunde aan de KU Leuven, of dit wel een goed idee is.
© Barcroft Media

2 verschillende testen

"Ik vind het niet zo'n goed idee om dat op dit moment in te voeren", zegt professor Godderis. "De testen zijn moeilijk te interpreteren. Je hebt twee soorten testen. Enerzijds de neustest waarmee je kan aantonen dat er een stukje virus zich in de neus bevindt. Anderzijds zijn er de serologische testen die aangeven wanneer mensen gereageerd hebben en dus antistoffen hebben aangemaakt. Bij de serologische testen kunnen we nog geen goed besluit nemen wat de werknemers betreft. Stel dat jouw collega positief test. Welk besluit neem je dan? Het virus blijft redelijk lang in onze neus zitten, ook al zijn we niet meer ziek en ook niet meer besmettelijk. Dus ga je misschien mensen die geen klachten hebben en niet meer besmettelijk zijn, verwijderen van hun werkplek. Het omgekeerde is misschien nog erger. Iemand niet positief test maar toch blijft werken en besluit om iedereen te omhelzen, terwijl hij of zij wel drager en besmettelijk is. Dan krijgen we een zeer gevaarlijke situatie", aldus Godderis.

Onrust wegnemen

Vervoersmaatschappij MIVB wil de test aanbieden omdat er een aantal medewerkers overleden zijn. Ze willen zo de onrust onder de werknemers wegnemen. "Dat is heel begrijpbaar. Het is goed dat de MIVB zijn werknemers gerust wilt stellen. Maar dan moet je ook de werknemers gaan informeren over wat we met de test kunnen doen. Als iemand een besmetting heeft opgelopen, moeten we binnen de twee à drie dagen collega's kunnen testen om te kijken of er een verdere verspreiding is."

Mag je baas zo'n test verplichten? "In principe ga je geen verplichting invoeren. Maar het is wel belangrijk om dit bekijken in een geneeskundige context. Enerzijds moeten we een veilige werkomgeving creëren. Anderzijds moeten de mensen met een gezondheidsprobleem veilig aan de slag kunnen blijven."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet