David Bowie pleegde plagiaat bij Madness

vrijdag 18 oktober 2019 - 12:04
David Bowie
Michael Putland
De drumpartij van 'Ashes to ashes' van David Bowie lijkt heel erg op die van 'My girl' van Madness.

Is er nog een plaats vrij in jouw boekenkast? Kan er nog een turf van 300 pagina's naast die van Elton John en Wham!? Naar aanleiding van hun 40ste verjaardag heeft de prettig gestoorde groep Madness een boek geschreven. In 'Before We Was We' vertellen de groepsleden hoe Madness in 1970 in Londen gevormd werd. Ze beschrijven hoe de 7 muzikanten zich in de Britse hoofdstad verplaatsten in hun oude Morris Minor-bestelwagentjes om daarna op te treden. Hoe ze aan hun bijnamen kwamen en waar ze hun inspiratie vonden voor hun liedjes.

Boek Madness

David Bowie

In het boek verneem je ook hoe David Bowie leentjebuur speelde bij Madness. Toen hij bezig was met de opname van 'Ashes to ashes' zocht hij een drummer die dezelfde drumpartij kon spelen van 'My girl' van Madness. Bowie vond niemand die hetzelfde kon als Woody, de drummer van Madness. De conclusie: David Bowie heeft de drums van 'My girl' gekopiëerd zonder toestemming te vragen. Plagiaat dus.
Waarop pianist Mike Barson reageerde: "Je moest eens weten hoeveel ik van David Bowie 'geleend' heb. Iedereen steelt van iedereen."

David Bowie had het me gewoon kunnen vragen. Verdomme!

Daniel 'Woody' Woodgate

Frozen

Spijtig genoeg is plagiaat van alle tijden. Ook in de popmuziek. Enkele voorbeelden.
In 1999 werd Madonna voor de rechter gesleept door de Belgische muzikant Salvatore Acquaviva. Hij herkende in de hit 'Frozen' gelijkenissen met zijn liedje 'Ma vie fout le camp'. Het vonnis in 2005 luidde: plagiaat en geen Belgische airplay voor 'Frozen'. In beroep werd dit arrest in 2014 vernietigd.
Ray Davies, zanger van The Kinks kon aantonen dat 'Hello, I love you' heel erg lijkt op zijn klassieker 'All day and all of the night'. Sedertdien werd Davies slapend rijk telkens 'Hello, I love you' gedraaid wordt.
In 2015 mochten Robin Thicke en Pharrell Williams enkele miljoenen dollars overschrijven op de bankrekening van de erfgenamen van Marvin Gaye. 'Blurred lines' is namelijk plagiaat van ‘Got to give it up’.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!