David Byrne ontwierp fietsenrekken in New York en 7 andere weetjes over Talking Heads

zaterdag 14 mei 2022 - 07:00
David Byrne
Belga
David Byrne, de eigenzinnige zanger van Talking Heads, is jarig. Hij mag 70 kaarsjes uitblazen.

Dankzij de boekhouder

David Byrne werd geboren in Schotland. 9 jaar later verhuisde hij naar Baltimore in de Verenigde Staten. David Byrne studeerde aan de Rhode Island School of Design, waar hij in contact kwam met Chris Frantz en Tina Weymouth, met wie hij Talking Heads oprichtte. Eerst speelden ze samen in de groep The Artistics. Daarna was het niet de bedoeling om een nieuwe band te starten. Het was hun boekhouder die hen toch in die richting stuurde, toen hij hen er attent op maakte dat hun inkomsten dringend aangevuld mochten worden.

Talking Heads

'Talking heads' is een term uit de televisiewereld die verwijst naar onder meer talkshows op televisie, waar presentatoren en hun gasten al pratend het volledige beeld vullen.

Nieuwe fietsenrekken in New York

David Byrne is een enthousiaste fietser en hij ontwierp in 2008 een reeks nieuwe fietsenrekken die in heel New York werden geïnstalleerd.

New Wave

De thuisbasis van Talking Heads was New York, waar ze bevriend waren met punkbands zoals The Ramones. Omdat punk niet echt het muziekgenre van Talking Heads was, bedacht hun platenbaas Seymour Stein een nieuwe term dat wel bij hen paste: 'new wave'. Dit bleek aantrekkelijker voor luisteraars die op zoek waren naar een moderner, verfijnder geluid.

Radiohead

De rockgroep Radiohead dankt zijn naam aan het liedje 'Radio Head' van Talking Heads. Daarvoor was 'On A Friday' de groepsnaam.

Psycho killer

De eerste grote hit van Talking Heads is 'Psycho killer'. David Byrne liet zich hiervoor inspireren door Alice Cooper, de extravagante rockartiest, en de film 'Psycho' van Alfred Hitchcock. Het liedje gaat over een psychopathische moordenaar. David Byrne beeldde zich in wat er in zijn hoofd zou kunnen afspelen. Byrne stelde zich voor dat deze moordenaar een vreemde taal zou spreken om met zichzelf te praten. Vandaar de korte tekst in het Frans in het liedje. Het was eerst de bedoeling om het in de Japanse taal te zingen, maar de vriendin die het zou vertalen, zag dat helemaal niet zitten. Gelukkig was bassiste Tina Weymouth de Franse taal machtig.

Once in a lifetime

Dit nummer gaat over de zinloosheid van niet gelukkig zijn met de dingen die je hebt. Het gaat ook over de sleur van het leven volgens bepaalde sociale verwachtingen, zoals het hebben van een grote auto, een mooi huis en een mooie vrouw. 
Voor 'Once in a lifetime' beluisterde David Byrne preken van dominees, die hij op de radio hoorde. Hij verwerkte hun uitspraken in 'Once in a lifetime'. Later liet hij de priester nog eens terug aan het woord in het liedje 'Slippery People'.

Pauze tijdens de huwelijksreis

Chris Frantz en Tina Weymouth trouwden op 18 juni 1977, een paar maanden voordat het eerste album van Talking Heads werd uitgebracht. Ze onderbraken hun huwelijksreis toen de band op 23 juni een last-minute aanbod kreeg om het voorprogramma van Bryan Ferry in New York City te spelen. Na de split van Talking Heads begonnen Chris en Tina met de groep Tom Tom Club, bekend van de hit 'Wordy rappinghood'. Later hadden ze ook een muzikale bijdrage in de groep 'Gorillaz'.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!