De idolen van Ben Crabbé zitten bij de Nederlandse groep Golden Earring

maandag 2 september 2019 - 12:56
Ben Crabbé
Ben kiest vijf songs van zijn muzikale helden: Golden Earring

De zomervakantie zit er helemaal op en dat betekent ook dat 'De Topcollectie' haar rentrée maakt op de radio. Elke dag ontvangen Peter Verhulst of Lars De Groote een bekende landgenoot die even komt praten over zijn of haar muzikale idool. Deze week is het de beurt aan Ben Crabbé, ook hij begint aan een nieuw seizoen 'Blokken' op één en dat was meteen een goede reden om meer uitleg te vragen bij zijn keuze voor de Nederlandse groep Golden Earring . Je hoort het elke dag tussen 13u en 16u bij Radio 2.
Ben koos deze nummer van Golden Earring: "Another 45 miles", "Buddy Joe", "Radar Love", "Going to the run" en "Long blond animal".

Another 45 miles

Golden Earring bestaat al heel lang. Het is alvast de oudste rockband van de Lage Landen. Ze hebben ook verschillende periodes gehad. Ze hebben zelfs verschillende zangers gehad voor Barry Hay de leadzanger werd. En daarom zingt George Kooymans, het brein van Golden Earring, nog heel vaak dat nummer tijdens live concerten. "Another 45 miles" gaat over het feit dat hij ’s nachts bij zijn vrouw wil zijn en dat hij nog 45 miles moet rijden voor hij thuis is. En telkens hij dat nummer inzet, ontploft het aanwezige publiek. Want dan weten de fans dat het lijflied van Kooymans eraan komt.

Buddy Joe

Het nummer "Buddy Joe" komt uit de periode eind jaren 60, begin jaren 70. Toen had de groep nog niet heel veel succes. Die periode kwam pas later met nummers als "Radar Love". In het begin mixte Golden Earring ook heel veel “pop” in hun muziek. Concerten moesten toen minstens drie uur duren en ze speelden toen ook heel veel covers. The Pebbles deden dat bijvoorbeeld ook. In "Buddy Joe" merkte je meteen dat George Kooymans puntgave melodieën kon schrijven.  Het klonk ook heel eigentijds. Ze kwamen uit Den Haag, maar ze leken wel uit Engeland te komen.

Twilight zone

Golden Earring zal altijd legendarisch blijven dankzij een nummer als "Radar Love". Je hoort het met name in Amerika nog elke dag op de radio. Er volgde een heel succesvolle periode in binnen- en buitenland, maar tegelijk verspeelden ze ook heel veel geld. Er moest geïnvesteerd worden in tournees en dergelijke en ze moesten dat ook allemaal zelf betalen. Het water stond hen dermate aan de lippen, dat ze begin jaren 80 ernstig overwogen om de handdoek te gooien. Het plan was om nog één album te maken en dan te stoppen. Op één van die laatste repetities kwam George Kooymans de studio binnen met een half afgewerkt nummer dat bedoeld was om op zijn soloplaat te zetten. De andere bandleden begonnen dat nummer te spelen en het bleek om "Twilight Zone" te gaan. De hele band vond dat zo’n strak nummer dat ze het meteen op hun (voorlopig) laatste album zetten. Er werd ook een videoclip opgenomen en ook die sloeg enorm aan.  Dit was de doorstart van Golden Earring. "Twilight Zone" is dan ook een cruciaal nummer in de carrière van Golden Earring

Going to the run

Golden Earring heeft ook heel mooie ballads gemaakt. Eentje daarvan heet "Going to the run". Het nummer gaat over een vriend van Barry Hay, Ed,  die verongelukte met z’n motor.  Op oudejaar wilde hij zijn vriend bellen om hem de beste wensen over te maken. Maar, … Ed was dood. “I could bet on new-years eve, he’s call me up at night”. Een “Run” (zoals in "Going tot he run") is een motortreffen. Sinds dat nummer werd uitgebracht is Barry Hay ook bij motards een echte held. Let ook op de geniale zangpartijen van Hay en Kooymans

Long blond animal

Golden Earring is later ook akoestische platen gaan opnemen. Nu nog steeds kan je Golden Earring boeken voor zowel elektronische als akoestische concerten. "Long blond animal" schreef Barry Hay over één of andere blonde meid. Tijdens live concerten gaat de hele zaal moeiteloos in dialoog met de band.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!