De kanarievogel als stil protest op Facebook: “Ik ben ‘attestoloog’ in plaats van huisarts op dit moment”

maandag 22 november 2021 - 17:35
Canva
Huisartsen staat het water aan de lippen: ze moeten voortdurend mensen testen op corona en allerhande attesten uitschrijven terwijl de telefoon roodgloeiend staat. “Wij zijn attestoloog in plaats van arts”, zegt dokter An Lauryssen bij Radio 2 Spits. Daarom begon zij een stil protest, online. Met het veelzeggende profiel van een kanarievogel. Ondertussen volgen huisartsen over heel Vlaanderen haar voorbeeld.

Iedereen een kanarie als profiel

Wij huisartsen zijn als kanaries: wij waken plichtsbewust over de koolmijn. Maar op een dag stopt het zingen.” Dat staat in een open brief die afgelopen weekend in Knack verscheen. Daarmee nam dokter Annelies Janssens het veelzeggende beeld over van collega An Lauryssen. An riep op 18 november alle huisartsen in een Facebook-post op tot een stil protest. “Een kanarievogel als profielfoto: wie doet mee? Want dat is hoe de huisarts zich nu voelt: het kanarievogeltje in de kolenmijn. Alleen al lang gestikt voor er iets ondernomen wordt.”

Dat is hoe de huisarts zich nu voelt: het kanarievogeltje in de kolenmijn. Alleen al lang gestikt voor er iets ondernomen wordt.

Arts An Lauryssen

Facebookgroep

An Lauryssen doet die oproep in een gesloten Facebookgroep van huisartsen in Vlaanderen en Nederland. Die groep ontstond vorig jaar, aan het begin van de pandemie: “Voordien hadden wij geen Facebookgroep. Maar de nood was meteen ontzettend hoog om aan elkaar advies te vragen en onze frustraties te uiten over de gang van zaken rond de covid-maatregelen. In die Facebook covid 19-groep vind je nu enkel nog kanaries als profiel.” Iedereen volgt de oproep van An massaal op. “Dat is onverwacht en hartverwarmend”, zegt ze.

Maatregelen komen altijd te laat

“De maatregelen door de overheid getroffen, komen altijd te laat”, legt An Lauryssen uit. “Pas als het ernstig wordt in de ziekenhuizen, schiet men in gang. Die alarmbel die wij elke keer al weken ervoor luiden, wordt altijd genegeerd. Er moeten krachtiger maatregelen komen en er mag niet meer gewacht worden tot het te erg wordt in de ziekenhuizen.”

Is dit onze job?

“Wij kunnen onze job als arts niet meer doen. Wij kunnen de niet-covid patiënten niet meer helpen. Zij kunnen ons niet bereiken. Of te laat. Wij hebben geen 9 jaar gestudeerd om voortdurend attesten uit te schrijven. We zijn een testcentrum geworden”, zucht de huisarts. “Net afgestudeerde artsen zijn teleurgesteld: Is dit het nu: al die codes, attesten en papierwerk? Zij twijfelen aan hun beroepskeuze. Dat is erg.”

Ik stop als de telefoon stopt

“We zijn te braaf want wij blijven voortdoen. Wij kunnen ons niet terugtrekken in onze vogelkooi, want dat komt de bevolking niet ten goede. We zijn nodig en daarom doen we verder. Maar artsen zijn ook maar mensen. Ik heb gehuild in de auto toen de eerste lockdown werd aangekondigd”, bekent dokter An Lauryssen. “Uit bezorgdheid voor mijn gezin. Mijn man en ik zijn allebei arts. Dat thuisonderwijs is bij ons niet gelukt. Er was niemand thuis voor onze kinderen. Wanneer ik stop met werken? Als de telefoon stopt met rinkelen.”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!