De Kennedy's en Doctor Feelgood: "Zeer waarschijnlijk dat ze drugs namen tijdens hun presidentschap"

donderdag 21 mei 2020 - 11:37
Getty Images
Geert Buelens, auteur van het boek 'De jaren zestig: Een cultuurgeschiedenis', doet het verhaal van de Kennedy's en Doctor Feelgood uit de doeken.

"Dat is moeilijk te zeggen", zegt Geert Buelens. "Uiteraard zijn dat soort dingen niet héél precies gedocumenteerd. Het is wél geweten dat Kennedy last had van verschrikkelijke rugpijnen, en dat kon hij natuurlijk niet laten merken. Hij was net verkozen om zijn jonge en viriele uitstraling. Hij was ook écht een tv-president, dus hij moest dat verbergen. President Roosevelt zat bijvoorbeeld ook in een rolstoel. Maar tijdens zijn presidentschap was er nog geen televisie, en op de radio zie je dat natuurlijk niet. Dus ja, Doctor Feelgood, zijn echte naam was Max Jackobson, is verschillende keren op bezoek geweest in het Witte huis en zou Kennedy behandeld hebben voor zijn rugpijn."

Kennedy vs Chroesjtsjov

Het gerucht gaat ook dat Kennedy een aantal belangrijke beslissingen heeft genomen onder invloed. "Veel van die dingen weten we natuurlijk van chauffeurs, kamermeisjes en portiers die dingen gehoord hebben en die achteraf zijn gaan vertellen. Wat wel zeker is, is dat Kennedy in '61 een topontmoeting had met de Russische president Chroesjtsjov in Wenen. Max Jackobson was mee naar Wenen in het entourage van de president. De Berlijnse Muur was er nog niet, er was de leegloop van Oost- naar West-Berlijn. Een gespannen sfeer daar dus. Heel wat Europese leiders wilden die situatie opgelost zien. Maar mannen als Charles de Gaulle van Frankrijk en Konrad Adenauer van Duitsland hadden niet veel vertrouwen in de jonge Amerikaanse president." Veel druk op Kennedy zijn schouders dus.

"Chroesjtsjov was een grote, imposante mens en Kennedy laat zich overdonderen. Dat is een absoluut dieptepunt uit het presidentschap van Kennedy. Die Dokter Feelgood was daar dus bij. Waarschijnlijk niet om de bezienswaardigheden te bezoeken. Het is aannemelijk dat Kennedy toen die drugscocktails al nam. Maar in plaats van agressief uit de hoek te komen, zoals je zou verwachten als je onder invloed bent van dat soort stoffen, was hij net te soft en te zwak."

War on drugs

"Sowieso is de hele conservatieve kijk op drugs, de 'war on drugs', pas eind jaren 60 gestart, met het presidentschap van Nixon. Je moet weten dat heel wat soorten drugs oorspronkelijk in laboratoria ontwikkeld zijn om aan soldaten te geven. Het was tijdens WO I gangbaar dat soldaten cocaïne namen. Het is pas wanneer dat maatschappelijk breder ingang krijgt, dat men die middelen wat meer is gaan beteugelen. Het is ook twijfelachtig dat Kennedy wist wat hij precies toegediend kreeg van zijn dokters. Hij zou ooit gezegd hebben dat het hem niet uitmaakte wat erin zat, 'al was het paardenpis', zolang zijn rugpijn er maar beter van werd."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!