De nieuwe coronamaatregelen in 7 vragen & antwoorden

woensdag 7 oktober 2020 - 09:53
De federale regering heeft nieuwe maatregelen genomen om het coronavirus in te dijken nu de cijfers de hoogte blijven ingaan. Gemiddeld komen er nu elke dag meer dan 2.400 nieuwe bevestigde besmettingen bij in ons land en worden gemiddeld 84 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis, Het gemiddeld aantal overlijdens per dag stijgt lichtjes van 10 naar 11. Het was dus nodig, vond de regering, om nieuwe strengere maatregelen te nemen.

De nieuwe maatregelen gaan in op vrijdag 9 oktober 2020 en zullen al zeker gedurende één maand van kracht zijn. 

  • Nauwe contacten moeten beperkt worden tot maximum drie personen per individu, bovenop de mensen waarmee je samenwoont. Dit gaat over mensen waarmee je kan knuffelen of die je kan aanraken.
  • Je mag niet meer dan 4 mensen uitnodigen bij je thuis voor een etentje of om samen iets te drinken als je de nodige afstand bewaart of een mondmasker draagt (tenzij het om je nauwe contacten gaat).
  • Op café mogen maximaal vier mensen per tafel zitten. Ze moeten ook sluiten om 23u.  Regels voor restaurants wijzigen niet.
  • Niet-georganiseerde samenscholingen (samenkomsten op straat, in een park,...) worden beperkt tot maximaal vier mensen.
  • Thuiswerken wordt sterk aanbevolen in de mate van het mogelijke. Ook de regels over afstand en mondmaskers blijven behouden. Hou 1,5 meter afstand. Als dit niet gaat, draag dan een mondmasker.

Ik weet dat we het allemaal beu zijn maar als we de regels nu niet naleven, zullen ze de volgende keer nog strenger zijn

Federaal premier Alexander De Croo

De nieuwe maatregelen roepen heel wat vragen op. Hoeveel mensen mag ik thuis uitnodigen? Waarom moeten de cafés sluiten om 23 uur en mogen restaurants openblijven tot 1 uur? We sommen hieronder enkele vragen én antwoorden op.

Hoe zit dat met je 'nauwe' contacten?

Je mag nog maximaal 3 nauwe contacten hebben bovenop de mensen waarmee je eventueel samenwoont. “Dat is per individu”, benadrukt Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A). Nauwe contacten, dat wil zeggen mensen met wie je de afstandsregels niet respecteert en waarmee je eens mag knuffelen of die je een kus mag geven. De gekozen contacten moeten voor een maand dezelfde blijven.

Behoren kinderen tot de 4 personen waarmee je mag samenkomen?

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) verduidelijkt dat kinderen onder de 12 jaar niet meetellen bij de 4 mensen die je mag uitnodigen bij je thuis of tot de mensen waarmee je mag samenkomen op straat.

Hoeveel mensen mag ik thuis uitnodigen? Mogen dit enkel nauwe contacten zijn?

Je mag niet meer dan 4 mensen uitnodigen bij je thuis voor een etentje of om samen iets te drinken. Je mag ook niet-nauwe contacten thuis uitnodigen, als je daarbij een afstand van anderhalve meter van elkaar houdt of een mondmasker draagt. “Ook onder je eigen dak moet de afstand gerespecteerd worden” zegt Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A). Als dat niet kan moet je een mondmasker dragen.

Mag ik met een groep vrienden een vakantiehuis huren?

Volgens Arne Brickman, woordvoerder van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A), is het niet toegestaan dat je met bijvoorbeeld 10 individuele vrienden een vakantiewoning huurt. “Dat is enkel voor je nauwe contacten weggelegd. De kans dat je in zo’n situatie afstand kan houden, lijkt me namelijk klein. Het is ook niet de bedoeling dat je typisch Belgische oplossingen gaat zoeken, zoals je vriendengroep omdopen tot een vereniging of vzw, zodat je met een groep op vakantie kunt gaan. De cijfers gaan de foute richting uit, daar moeten we ons naar aanpassen.”

Waarom moeten de cafés om 23u sluiten en mogen restaurants openblijven tot 1u?

Volgens minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) is er een verschil tussen cafés en restaurants: “In een restaurant kan je de afstand tussen mensen beter organiseren, de gasten blijven aan tafel zitten. Daarom mogen restaurants openblijven tot 1u. De meeste caféuitbaters doen ook heel erg hun best om alles goed te organiseren, maar hoe later het wordt, hoe plezanter. We hebben gemerkt dat sommige cafés echte broeihaarden zijn voor het virus. We beseffen dat dit een strenge maatregel is voor de cafés, maar we doen dit zodat ze kunnen openblijven. Zo kunnen we hopelijk een nieuwe lockdown vermijden.

Is telewerk aangeraden of verplicht?

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) benadrukt dat telewerken vanaf 9 oktober opnieuw “sterk aanbevolen” wordt. “We willen niet te veel mensen die voortdurend op de baan zijn”.

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) benadrukte dat nog eens extra. “Wat de bedrijven betreft wordt telewerk sterk aangeraden. Naar 100% telewerk overgaan is geen goed idee want je hebt nog communicatie nodig, maar er wordt wel sterk aangedrongen op 2 à 3 dagen per week.”

Waarom gelden deze maatregelen voor het hele land? Waarom komen er geen lokale maatregelen die afgestemd zijn op de broeihaarden?

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A): “De maatregelen gelden inderdaad van De Panne tot Aarlen, omdat het virus echt wel overal circuleert. Er zijn bijna geen gemeenten meer zonder besmettingen. Het klopt dat het virus meer in de grote steden zit, maar een café vroeger sluiten in 1 stad en in een andere stad openhouden is een slecht idee. We moeten deze maatregelen in heel België nemen. We hebben de gouverneurs wel de instructie gegeven om in overleg met de minister van Binnenlandse Zaken nog bijkomende maatregelen te nemen in een provincie als dat nodig is.”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!