De Plek van Cathy Berx: "Boeken laten je toe op plaatsen en momenten waar je niet kan zijn, daarom lees ik zo graag"

woensdag 6 januari 2021 - 11:26
Cathy Berx ken je als gouverneur van de provincie Antwerpen. Ze hakte er stevig in met haar covid-rampenplan voor Antwerpen. Als Cathy Berx nood heeft aan een plekje rust dan vind je haar in de grote bibliotheek van het Plantin-Moretus Museum. Anja Daems mocht eens met haar mee.

“Het prachtige parket van de grote bibliotheek van het Plantin-Moretus museum kraakt heerlijk. Ik ben ook helemaal dol op de wereldbollen. Het zijn hele mooie, oude wereldbollen. En wat is er fascinerender dan de weergave van de wereld, de oceanen? Daar voeren boeken je ook vaak mee naartoe. Naar alle plekken van de wereld waar je nooit de tijd voor hebt om ze allemaal te bezoeken, te verkennen en te bekijken. Dan kan je dat via boeken doen.”

Begeesterd door boeken en talen

“Al van zodra ik kon lezen, was ik begeesterd door boeken. Ik vind het zo zot dat je met 26 letters zo veel kan doen, zo veel kan praten en zeggen, zo veel kan schrijven. Het is ongelofelijk!”

Het is ongelofelijk dat je met 26 letters zo veel kan schrijven, zeggen en doen.

Cathy Berx

“Ik was zeer goed in talen. Ik heb altijd fantastische leerkrachten Nederlands gehad, dus het was een logische keuze om dat verder te studeren. Ik twijfelde altijd tussen biologie of Germaanse. Maar na lang aarzelen, zei mijn vader op een gegeven moment: “Boeken lezen kan je heel je leven nog, maar doe iets praktisch waar je alle wegen mee uit kan. Als je Nederlands studeert, kies je vanzelf voor het onderwijs. Anders heb je toch meer ruimte.” En heel snel ontdekte ik dat Rechten ook heel veel met taal te maken heeft."

"Ik zeg dat ook als ik les geef aan studenten: “U heeft als jurist in wording maar één instrument: taal, taal, taal.” Lees heel veel. Voor een jurist is het van kapitaal belang om heel zorgvuldig te denken, te analyseren en om je heel zorgvuldig uit te drukken. Dat kan je alleen door te lezen en te blijven lezen.”

Hoe kan het dat je leeft in een samenleving waar alles draait rond het eten van vlees?

Cathy Berx

“No more meat!”

“Op mijn 18 jaar ben ik gestopt met vlees eten. Dat is heel toevallig gebeurd. Mijn vader bood aan alle kinderen die afstudeerden een verre reis aan. Ik mocht naar de Verenigde Staten en daar ben ik als 18-jarige tien weken helemaal alleen heen getrokken. Ik was één week in California, bij een gezin, en dat ga ik nooit vergeten. ’s Ochtends begon het met vlees, ’s middags was het een hamburger of een sandwich met een toren aan vleeswaren en ’s avonds een steak waar je met een vergrootglas moest zoeken naar een bladje sla of een halve wortel. Het was onmogelijk om gezond te eten. Na een paar dagen moest ik zeggen: “No more meat! Ik heb er genoeg van!” Hoe kan het dat je leeft in een samenleving waar alles draait rond het eten van vlees? Sindsdien eet ik geen vlees meer."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!