Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

De Smaaktest crèmepaté: het A-merk wint, maar bevat wel de meeste suiker

smaaktest

ma 16 mrt. - 7:30

Wablieft, suiker in paté? Jazeker. Hoe meer hoe liever zelfs voor de 100 proevers van De Inspecteur.
Crèmepaté
© Gettyimages

Top 5

  1. Aoste – 13,00 euro/kg
  2. Délifin (Aldi) – 5,24 euro/kg
  3. Everyday – 5,82 euro/kg
  4. Saint-Alby (Lidl) – 5,24 euro/kg
  5. Delhaize – 13,95 euro/kg

Het geheim van de winnaar

  • Aoste haalt het met een mooie voorsprong en Annick Verween hoeft niet lang te zoeken naar de reden ervoor. 
  • Alle producenten gebruiken suiker of dextrose, maar niet allemaal in dezelfde hoeveelheden.
  • De paté van Aoste is duidelijk de zoetste: 3,1 gram suiker per 100 gram.
  • Het suikergehalte bij de andere merken schommelt rond de 2%.
  • Wat dan weer wél pleit voor het A-merk: Aoste heeft het eenvoudigste product en dat valt ook nog eens het meest in de smaak.
  • Aoste gebruikt bijvoorbeeld enkel ajuin en geen tomatenpuree zoals de concurrenten. 

Paté en paté is twee

  • Paté is de Franse naam voor vleesproducten waarin lever wordt gebruikt.
  • Er bestaat niet één recept voor; elke kok kan zelf kiezen welke lever en vlees hij gebruikt.
  • Lever is dan ook het belangrijkste ingrediënt van crèmepaté.
  • Alle merken bevatten minimaal 28% varkenslever, met als uitschieters Aoste en Everyday (35%)
  • Nog een belangrijk ingrediënt is varkensvet. Daar bevat Délifin het meeste van (33%).
  • Bij de andere merken schommelt het vetgehalte tussen 19 en 30 g per 100 g.
  • En uiteraard is ook varkensvlees onontbeerlijk. Dat varieert van 23% bij Delifin tot 12% bij St-Alby.

E-paté

  • Lever is op zich niet lang houdbaar. Maar door er een paté van te maken kun je het wel langer bewaren.  
  • Bovendien bevat industrieel geproduceerde paté tegenwoordig steevast een rits E-nummers.
  • Het gaat om de typische bewaarmiddelen voor vleeswaren, maar ook om emulgatoren en anti-oxidanten.
  • Daarbovenop voegen alle merken ook aroma’s toe.
  • Bij Aoste en Saint-Alby gaat er zelfs kleurstof in om de paté een mooie bruine kleur te geven.
  • Het gaat om Annato of E160b bij Aoste en karamelkleur bij Saint-Alby.

Caloriebom, maar het kan erger

  • Als je naar de voedingsdriehoek kijkt zit paté in de restgroep. Dat komt vooral omdat het een vettig product is. 
  • De eer van ‘meest calorierijke paté’ is weggelegd voor de laatste in de stand.
  • De paté van Delhaize bevat 361 kcal per 100g. Het is trouwens ook de zoutste paté (2,2 g per 100g).   
  • De doorsnee paté uit de test doet het minder slecht dan vleessalade (343 kcal).
  • En paté is al zeker minder energierijk dan salami, want die bevat al snel meer dan 500 kcal per 100g.

 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet