De Smaaktest crèmepaté: het A-merk wint, maar bevat wel de meeste suiker

maandag 16 maart 2020 - 08:30
Crèmepaté
Gettyimages
Wablieft, suiker in paté? Jazeker. Hoe meer hoe liever zelfs voor de 100 proevers van De Inspecteur.

Top 5

  1. Aoste – 13,00 euro/kg
  2. Délifin (Aldi) – 5,24 euro/kg
  3. Everyday – 5,82 euro/kg
  4. Saint-Alby (Lidl) – 5,24 euro/kg
  5. Delhaize – 13,95 euro/kg

Het geheim van de winnaar

  • Aoste haalt het met een mooie voorsprong en Annick Verween hoeft niet lang te zoeken naar de reden ervoor. 
  • Alle producenten gebruiken suiker of dextrose, maar niet allemaal in dezelfde hoeveelheden.
  • De paté van Aoste is duidelijk de zoetste: 3,1 gram suiker per 100 gram.
  • Het suikergehalte bij de andere merken schommelt rond de 2%.
  • Wat dan weer wél pleit voor het A-merk: Aoste heeft het eenvoudigste product en dat valt ook nog eens het meest in de smaak.
  • Aoste gebruikt bijvoorbeeld enkel ajuin en geen tomatenpuree zoals de concurrenten. 

Paté en paté is twee

  • Paté is de Franse naam voor vleesproducten waarin lever wordt gebruikt.
  • Er bestaat niet één recept voor; elke kok kan zelf kiezen welke lever en vlees hij gebruikt.
  • Lever is dan ook het belangrijkste ingrediënt van crèmepaté.
  • Alle merken bevatten minimaal 28% varkenslever, met als uitschieters Aoste en Everyday (35%)
  • Nog een belangrijk ingrediënt is varkensvet. Daar bevat Délifin het meeste van (33%).
  • Bij de andere merken schommelt het vetgehalte tussen 19 en 30 g per 100 g.
  • En uiteraard is ook varkensvlees onontbeerlijk. Dat varieert van 23% bij Delifin tot 12% bij St-Alby.

E-paté

  • Lever is op zich niet lang houdbaar. Maar door er een paté van te maken kun je het wel langer bewaren.  
  • Bovendien bevat industrieel geproduceerde paté tegenwoordig steevast een rits E-nummers.
  • Het gaat om de typische bewaarmiddelen voor vleeswaren, maar ook om emulgatoren en abti-oxidanten.
  • Daarbovenop voegen alle merken ook aroma’s toe.
  • Bij Aoste en Saint-Alby gaat er zelfs kleurstof in om de paté een mooie bruine kleur te geven.
  • Het gaat om Annato of E160b bij Aoste en karamelkleur bij Saint-Alby.

Caloriebom, maar het kan erger

  • Als je naar de voedingsdriehoek kijkt zit paté in de restgroep. Dat komt vooral omdat het een vettig product is. 
  • De eer van ‘meest calorierijke paté’ is weggelegd voor de laatste in de stand.
  • De paté van Delhaize bevat 361 kcal per 100g. Het is trouwens ook de zoutste paté (2,2 g per 100g).   
  • De doorsnee paté uit de test doet het minder slecht dan vleessalade (343 kcal).
  • En paté is al zeker minder energierijk dan salami, want die bevat al snel meer dan 500 kcal per 100g.

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!