De stoute Chris Martin zal nooit Sint-Pieter ontmoeten en 7 andere weetjes over Coldplay

vrijdag 1 april 2022 - 07:00
Coldplay
Belga
Een ondeugende jongen, een womanizer en de meest sexy vegetariër. Het zijn maar een paar positieve eigenschappen van zanger Chris Martin van Coldplay. Hier kom je nog meer te weten. Zet je schrap!

Uit de psychologie

De groepsleden van Coldplay waren allemaal studenten van het University College in Londen. De band heette oorspronkelijk Pectoralz. In 1998 werd dit gewijzigd in Coldplay. De inspiratie vonden ze in 'Child's Reflections, Cold Play', een boek over psychologie.

Getrouwd en gescheiden van Gwyneth Paltrow

Zanger Chris Martin trouwde in 2003 met actrice Gwyneth Paltrow, bekend van de film 'Shakespeare In Love' waarvoor ze een Oscar kreeg. Ze hebben samen een dochter Apple en een zoon Moses. Na 10 jaar huwelijk was het sprookje voorbij en werd de scheiding aangevraagd.

Betovergrootvader

William Willett (1856-1915), een Britse uitvinder en voorvechter van het invoeren van de zomertijd in het Verenigd Koninkrijk, was de betovergrootvader van Chris Martin. William stelde in 1907 voor om in april de klok 80 minuten vooruit te zetten en in september weer terug. Met de bedoeling om 's avonds langer van het daglicht te kunnen genieten. In 1908 kreeg hij in het Britse parlement steun voor zijn idee. 

Denken in kleuren

Net zoals Lorde, Pharrell Williams en John Mayer heeft Chris Martin synesthesie, waardoor hij geluiden als kleuren kan zien. "Ik denk niet dat dat ongebruikelijk is voor songwriters", vertelde hij aan The Wall Street Journal. "Als ik aan liedjes of albums van andere mensen denk, denk ik vaak aan een kleur."

Meest sexy vegetariër 

De dierenrechtenorganisatie PETA noemde Chris Martin in 2005 's werelds meest sexy vegetariër'. Nadat hij van Gwyneth Paltrow was gescheiden, begon hij terug vlees te eten en beschreef hij zichzelf als een 'pescotariër, die kalkoen eet'.

Bedrogen tijdens 'Sky full of stars'

Na de overwinningsspeech van president Joe Biden en vice-president Kamala Harris werd tijdens het vuurwerk 'Sky full of stars' gespeeld. Het was ook het lievelingsliedje van Bidens overleden zoon Beau. Chris Martin zong het eerder op zijn begrafenis in 2015.
Voor 'Sky full of stars' deed Coldplay uitzonderlijk een beroep op de Zweedse artiest Avicii als pianist. Later zei Martin in een interview met BBC Radio 1 dat het voelde alsof hij de groep 'bedrogen' had door Avicii te vragen om op de piano te spelen. Normaal speelt Martin altijd zelf op de piano.
'Sky full of stars' was het favoriete liedje van de spelers van Liverpool F.C. toen ze kampioen werden in 2020. Het was hun eerste landstitel in 30 jaar.

Speed of sound

Dit liedje gaat over een woelige periode uit het leven van Chris Martin. Daardoor is het één van zijn minst favoriete Coldplay-nummers. Na de opname van het liedje zei Chris: "Ik denk dat we net een s-t-opname gemaakt hebben."

Viva la vida

Inspiratie voor 'Viva la vida' vond Chris Martin in het schilderij 'Sandias con leyenda: Viva la vida' van de Mexicaanse Frida Kahlo. De zin 'I know Saint Peter won't call my name' verwijst naar de gedachte dat Chris Martin vreest dat hij na zijn dood niet tot een goed gesprek zal komen met Sint-Pieter aan de hemelpoort. Omdat hij niet altijd een brave jongen geweest is.
Na het succes van 'Viva la vida' werd Coldplay beschuldigd van plagiaat. Zowel gitarist Joe Satrini, Cat Stevens als de onbekende groep Creaky Boards dachten dat Coldplay inspiratie vond in hun liedjes. Ze kwamen van een kale reis terug.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!