De twist dansen? Duw een sigaret uit en wrijf je achterste met een handdoek droog

zondag 3 oktober 2021 - 07:00
Chubby Checker
Photonews
De koning van de twist Chubby Checker is jarig. 80 jaar geleden werd hij in de Amerikaanse staat South Carolina geboren. Zijn grootste hit is natuurlijk 'The Twist'.

Koning van de twist

Chubby Checker is de koning van de twist. Het liedje werd oorspronkelijk geschreven door Hank Ballard voor zijn groep The Midnighters. Ballard zag dat de muzikanten op het podium bewogen alsof ze met hun voeten een sigaret probeerden te doven. In feite maakten ze een draaibeweging, vandaar de titel van het nummer 'The Twist'. Een poging om er een nationale twistrage van te maken, lukte niet meteen. Ze moesten wachten tot Chubby Checker het liedje ook coverde. Naast het denkbeeldig uitdoven van de sigaret, bewoog hij ook tegelijkertijd met zijn armen alsof hij met een handdoek zijn achterste afdroogde. Omdat het een eenvoudige dansje was, werd deze versie heel populair zowel bij kinderen als volwassenen. De twist was ook een dans waarbij de deelnemers elkaar niet aanraakten, wat een nieuwe trend werd.

Kippenplukker

De originele versie van Hank Ballard was de B-kant van 'Teardrops on your letter', omdat de platenfirma niet geloofde in de kansen van 'The twist'. Toen het aan de oren kwam van een mediamagnaat Dick Clark, organiseerde hij audities om op zoek te gaan naar een ideale zanger. Die vind hij bij Earnest Evans, een kippenplukker die graag zong tijdens het werk. Hij was een geweldige imitator van populaire artiesten uit de jaren 50: Fats Domino, Elvis en The Coasters.

Fats Domino

De artiestennaam 'Chubby Checker' is een parodie op 'Fats Domino'. Ernest Evans werd door zijn vrienden reeds 'Chubby' genoemd, wat je kan vertalen als 'mollig'. Checkers staat voor een damspel, een woordspeling naar domino's.

Nederlandse Miss World

In oktober 1963 leerde Chubby Checker de Nederlandse Catharina Johanna Lodders kennen. Zij was een Nederlands fotomodel, die een jaar eerder tot Miss World gekroond werd. Ze trouwden in 1964. Kort voor het huwelijk schreef Checker voor haar de hit 'Loddy Lo'. Ze kregen 3 kinderen, waarvan 2 dochters een fotomodel werden.
Chubby Checker nam het niet altijd zo nauw met de huwelijksbeloften. Hij werd ook vader van 2 buitenechtelijke kinderen. Mistie Williams werd een bekende basketster in Amerika. Zijn zoon Shan Egan werd zanger van Funk Church, een groep uit Philadelphia. 

Snacks

Chubby Checker begon in 2000 een groothandel in snacks met de namen 'The Last Twist, Inc'. en 'Chubby Checker Snacks'. Daarnaast reed hij ook zelf rond met de 'Checkerlicious Express', een rijdende roadshow met zijn favoriete snacks.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!