Delhaize over verplichting van mondmaskers: “Er is nog veel sensibilisering nodig over hoe mondmaskers te dragen”

donderdag 9 juli 2020 - 18:39
Pexels
In supermarkten kan het heel druk zijn en is er meer verloop dan bij een bakker of de slager. Daarom is het verplichten van een mondmasker daar misschien vanzelfsprekender dan op rustigere winkelplaatsen. Roel Dekelver van Delhaize gaat niet akkoord en legt uit waarom.

“Het is een moeilijke discussie. Het belangrijkste is dat mensen de genomen maatregelen naleven. Als er een verplichting komt van mondmaskers, zijn wij van mening dat ze verplicht moeten worden in elke supermarkt en in elke winkel. Op die manier heb je een evenwichtige oplossing.”

“Wij ondersteunen het idee voor 100%, maar het is belangrijk dat het volledig wordt ingevoerd. Het kan niet zijn dat je in één regio een mondmasker moet dragen en in een andere regio niet. Zo krijg je een soort verschuiving van het probleem en dat is ook niet de bedoeling. Als het ingevoerd wordt, zouden we graag hebben dat het overal wordt ingevoerd.”

Gezond verstand is één zaak, maar als men het begint af te dwingen en te verplichten, dan zal er ook een soort controle nodig zijn.

Controles en sensibilisering

“Ook willen we dat het overal wordt nageleefd en dat controles worden ondersteund door de overheid. Het is niet de bedoeling dat dit wordt verplicht en dat het dan aan de supermarkt is om de controles uit te voeren. Onze mensen hebben al een ongelofelijke job gedaan de voorbije maanden en het kan niet zijn dat ze ook nog eens politieagent moeten spelen om dit soort maatregelen te controleren.”

“Gezond verstand is één zaak, maar als men het begint af te dwingen en te verplichten, dan zal er ook een soort controle nodig zijn. Hoe beter men controleert, hoe meer mensen ook voelen waarom het nodig is. Daarom rekenen wij op extra steun vanuit de overheid.”

“Ik ben geen viroloog of specialist op dat vlak, maar ik weet wel dat als je een mondmasker draagt je in principe bent beschermd, maar zodra je het aanraakt is het al niet meer veilig. Mensen moeten leren hoe ze het moeten dragen en moeten het op een veilige manier dragen. Het heeft geen zin om iets aan te raken en dan je mondmasker aan te raken, want dan kan het zijn dat je jezelf misschien besmet. Ook daar is heel veel sensibilisering nodig.”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!