Dit zijn 10 iconische klassiekers waarbij de saxofoon een belangrijke rol speelt

woensdag 6 november 2019 - 13:58
Bill Clinton
New York Daily News Archive
Op 6 november viert heel de wereld de internationale saxofoondag. Dit instrument is nota bene een uitvinding van de Belg Adolf Sax.

In 1841 stelde in Dinant geboren Adolf Sax zijn nieuw muziekinstrument voor op een Brusselse industrietentoonstelling. Omdat hij hiervoor nog geen patent had, bespeelde hij de saxofoon achter een gordijn. Zodat niemand kon zien wat zijn uitvinding was.
De saxofoon kende zijn weg in heel wat muziekgenres. Van jazz tot klassiek tot pop. Een aantal bekende muzikanten maakten de saxofoon beroemd. Clarence Clemons - van Bruce Springsteen -, de Nederlandse Candy Dulfer en de voormalige president Bill Clinton kunnen aardig hun mannetje en vrouwtje staan met dit instrument.  
Dit zijn 10 populaire klassiekers waar de saxofoon een belangrijke rol speelt.

1. Lily was here - Candy Dulfer

Nadat Candy Dulfer in 1987 in het voorprogramma van Madonna en Prince gespeeld had, volgde een samenwerking met Dave A. Stewart, de man achter het duo Eurythmics. Ze maakten samen een aantal nummers waaronder 'Lily was here'. Het stond op de soundtrack van de Nederlandse film 'De kassière' in 1989. Gevolg: een dikke nummer 1-hit.

2. Baker Street - Gerry Rafferty

Na de split met de groep Stealers Wheel verbleef Gerry Rafferty tijdelijk bij een vriend in de bekende straat Baker Street in Londen. Omdat tijdens de opname van het liedje de gitarist niet aanwezig was, haalde saxofonist Raphael Ravenscroft zijn instrument uit de auto en speelde de beroemde solo vlotjes op de band. Voor zijn geleverde prestatie kreeg Ravenscroft het formidabele bedrag van 27 Engelse pond.

3. Careless whisper - George Michael

'Careless whisper' was de debuutsingle van George Michael als solo-artiest. Kenmerkend voor deze ballade is de lange saxofoonsolo in het nummer. 11 saxofoonspelers kwamen er aan te pas vooraleer George Michael pas tevreden was over het uiteindelijke resultaat.

4. The Pink panther - Henri Mancini

Voor de film 'The Pink Panther' schreef componist en orkestleider Henri Mancini in 1963 de bekende melodie waarbij de saxofoon de toon bepaalt. De muzikant Plas Johnson had maar 2 opnames nodig vooraleer iedereen tevreden was en applaudisseerde. 

5. Who can it be now - Men At Work

'Who can it be now' is de eerste single van de Australische groep Men At Work. De saxofoon die je in dit liedje hoort, zat aanvankelijk alleen in het midden van het nummer. Want zo speelde de groep tijdens hun optredens op café. Toen ze in de opnamestudio zaten, besliste de producer om de saxofoon in heel het nummer te verwerken. En het werkte. 

6. Your latest trick - Dire Straits

'Your latest trick' van Dire Straits staat op het legendarische album 'Brothers in arms'. De saxofoonintro van 'Your latest trick' wordt door saxofoonspelers vaak gespeeld in muziekwinkels. Net zoals 'Stairway to heaven' van Led Zeppelin als voorbeeld gebruikt wordt door gitaristen.
 

7. Maneater - Hall & Oates

Charles "Mr. Casual" DeChant is de saxofoonspeler van de groep Hall & Oates. Hij 'kleurde' met zijn sax de hits 'One on One', 'Maneater', "Say it isn't so' en 'I can't go for that (No can do)' Daarnaast werd hij ook gevraagd om mee te spelen met Mick Jagger, The Temptations, Tina Turner, Billy Joel, Bonnie Raitt en The Average White Band.

8. Jungleland - Bruce Springsteen

Een legendarische saxofoonspeler is Clarence Clemons, muzikant bij Bruce Springsteen & The E Street Band. Vooraleer het liedje 'Jungleland' werd opgenomen, speelde de groep het nummer reeds gedurende een jaar. Zo wisten ze of alle muzikale onderdelen juist zaten. Zoals de lange,  memorabele saxofoonsolo van Clemons.
Toen Clarence in 2011 overleed, schrapte Bruce Springsteen 'Jungleland' bij zijn optredens. Een jaar later mocht het weer wel. 

9. Un soir de pluie - Blues Trottoir

Blues Trottoir is een Frans duo met Olivier Defays en Clémence Lhomme. Olivier kon goed overweg met een saxofoon wat goed hoorbaar is op de klassieker 'Un soir de pluie'.
Olivier en Clémence zijn respectievelijk de zoon en de dochter van acteur Pierre Richard en cineast Pierre Lhomme.

10. Smooth operator - Sade

Een saxofoon is een 'zwoel' instrument. Dit kwam goed van pas bij het liedje 'Smooth operator' van Sade.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!