Doe Maar zanger Henny Vrienten (73) is overleden

maandag 25 april 2022 - 15:24
Henny Vrienten
VRT
Voormalig zanger van Doe Maar, Henny Vrienten is op 73-jarige leeftijd overleden. Hij was al een tijdje ernstig ziek.

De wieg in Hilvarenbeek

De wieg van Henny Vrienten stond in het Nederlandse Hilvarenbeek. Toen hij 11 jaar werd, kreeg hij zijn eerste gitaar. Hij startte zijn carrière als liedjesschrijver voor verschillende muziekuitgeverijen en deed dat onder de pseudoniemen Ruby Carmichael en Paul Santos. Hij speelde in de jaren 60 in diverse groepen, zoals Les Cruches. Boudewijn de Groot vroeg Vrienten begin jaren 70 om mee te spelen in zijn orkest.

Doe Maar

Henny Vrienten was sinds 1980 de zanger van Doe Maar. De groep scoorde hits met liedjes als 'Sinds 1 Dag Of 2 (32 jaar)', 'Is Dit Alles' en 'Smoorverliefd'. De groep ging in 1984 uit elkaar, maar kwam sinds een reünie in 2000 toch weer geregeld bij elkaar.

Duet met Herman Brood

In 1984 bracht Henny zijn allereerste soloalbum 'Geen ballade' uit, met daarop de hit 'Als je wint', een duet met Herman Brood. Onze landgenoot Jean Blaute zat achter de knoppen in de opnamestudio.

Hij was een geweldige, liefhebbende vader en echtgenoot én een wijze, erudiete man met vlijmscherp gevoel voor humor en taal.

Familie Henny Vrienten

Radio 2 Eregalerij

In 2019 kreeg Henny Vrienten een 'Leven vol muziek' tijdens de Radio 2 Eregalerij voor zijn immense bijdrage aan de Nederlandstalige muziek. Zowel als zangercomponist en als producer heeft Henny Vrienten een onmiskenbare invloed gehad op de muziek van de Lage Landen. 

Uitvaart in intieme kring

Henny Vrienten was al een tijdje ernstig ziek. Om die reden werd vorig jaar de afscheidstournee van Doe Maar afgeblazen. Ook het project 'Vreemde Kostgangers' met George Kooijmans en Boudewijn de Groot kreeg geen vervolg. Er werden toen ook geen uitspraken gedaan over wat er precies met hem aan de hand was. 

De uitvaart is in intieme kring. Henny Vrienten laat zijn vrouw Gala Veldhoen en vijf kinderen achter. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!