Dokter Devroey: “Het had allemaal een week vroeger mogen komen. Dan hadden we 1000’en gevallen minder gehad”

maandag 27 juli 2020 - 17:22
De sociale bubbel wordt beperkt tot 5 vaste contacten per gezin waarbij kinderen niet zijn meegerekend, bijeenkomsten worden beperkt tot 10 volwassenen, het aantal bezoekers op evenementen wordt met de helft verkleind en winkelen doen we vanaf nu alleen en voor maximum 30 minuten. Ook Dokter Devroey is blij met deze nieuwe maatregelen, vertelde hij in ‘Spits met Niels’.

“Het is een beslissing op veel niveaus. Er zijn op nationaal vlak beslissingen genomen die voor iedereen geldig zijn. Daar kunnen we blij mee zijn, want je ziet op veel plaatsen dat de infecties stijgen. De mogelijkheid is opengelaten dat op regionaal niveau, steden, gemeenten en provincies, er eigen maatregelen genomen kunnen worden. Provincies zijn er nu mee bezig en ik hoop dat zij er niet te lang over doen.”

Antwerpen

“In Antwerpen zit de gouverneur al samen met een aantal burgemeesters. Als daar iets uitkomt, is dat goed nieuws! Er is nog eens de nadruk gelegd op het feit dat de mens ook verantwoordelijk is op de verspreiding van het virus en dat je als burger moet verantwoordelijkheid nemen in het handhaven van de maatregelen. Op zich denk ik: “Ja, ik ben blij. Het had inderdaad een weekje vroeger mogen komen. Dan hadden we 1000’en gevallen minder gehad. Maar ik kijk vooral uit wat er op lokaal niveau zal gebeuren. Daar is het vooral nodig om het virus in te perken.”

“Ik weet niet of de gouverneur en burgemeesters beslissen over een lockdown. Ik sprak over een lockdown voor het arrondissement Antwerpen omdat we daar nog steeds een verhoogde activiteit zien van het virus. Het is echt begonnen een paar weken terug. Nu is het uitgebreid over de hele stad. Je ziet ook dat de gemeentes ten zuiden van Antwerpen een sterk verhoogde virusactiviteit hebben. Het zou dus nuttig zijn dat daar een totale lockdown komt. Je mag wel buiten komen om te sporten of te wandelen, maar je moet er veel strenger zijn op horeca en activiteiten. Nu mogen die nog steeds van de Nationale Veiligheidsraad.”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!