Econoom Geert Noels: "Jommeke verzamelde in al zijn avonturen ongeveer 1 biljoen 405 miljard euro en hij heeft 562 miljard belastingschuld!"

donderdag 8 april 2021 - 19:19
Unsplash
Eerder deze week is de Forbes-lijst gepubliceerd, dat is de lijst met de rijkste mensen ter wereld. Daar staan twee Belgen in, maar eigenlijk zou er nog een plekje moeten zijn voor een derde! Een fictieve weliswaar, Jommeke! Econoom Geert Noels berekende de rijkdom van Jommeke en die zou toch ongeveer 1 biljoen 405 miljard euro zijn!

Econoom Geert Noels berekende op vraag van Jelle De Beule, die een nieuwe strip van Jommeke heeft gemaakt 'In de knel en de penarie', wat nu juist het vermogen is van Jommeke. En hoeveel die eigenlijk aan de staat moet! In de nieuwe strip ontdekt de fiscus dat Jommeke nog nooit belastingen heeft betaald voor al zijn vondsten.

Kisten vol goud 

"Het meeste werk is eigenlijk door Jelle De Beule gedaan, die is door al de strips gegaan. En dan kwamen we tot de conclusie dat Jommeke doorheen zijn striploopbaan toch veel schatten gevonden heeft en veel gekregen heeft. Er waren heel wat dingen die eigenlijk geen geldelijke waarden hadden, zo heeft hij bijvoorbeeld eens 3 kilo noten gekregen (lacht)", vertelt econoom Geert Noels in 'Spits met David'.

Maar wat is nu zijn zotste bezit? "Hij vindt vooral veel goud en die prijs is natuurlijk heel hard gestegen de laatste jaren. Als hij zo een kist goud heeft, gaat het om een enorm volume. Dat kan je je niet meer voorstellen. Dat valt ook niet te tillen, daar heb je een vrachtwagen voor nodig. Zo kom je aan miljoenen euro's. Hij heeft ook bergkristallen in zijn bezit, maar die zijn waardeloos. In totaal zou hij ongeveer 1 biljoen 405 miljard euro bezitten. " 

Je moet voor deze opdracht wel wat meegaan in Jommeke zijn leefwereld, maar ik vond het een leuke uitdaging om het te berekenen! 

Econoom Geert Noels

Leuke uitdaging

"Het was uitdagend omdat je de juwelen en muntstukken diende om te rekenen om het allemaal te berekenen. En dat is eigenlijk niet zo eenvoudig. Je moet voor deze opdracht wel een beetje meegaan in de leefwereld van Jommeke (lacht)." 

"Ik vond het fijn om de berekeningen van zijn vermogen en het geld dat hij eigenlijk aan de fiscus moet, te maken. Het is nu ongeveer een jaar geleden, ik zat in die volle COVID-19 periode een beetje opgesloten. En dit was een goede oefening om niet gek te worden (lacht)." Jommeke zou aan de fiscus nog zo'n 562 miljard euro moeten betalen. "Ik denk dat mensen soms vergeten dat als je zoals Jommeke een schat vindt, dat vadertje staat wel een gunstige regeling treft, maar die toch ook altijd klaar staat om een stukje mee te pikken. Gelukkig is het hier maar fictie!" 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!