Een gesprek beginnen met iemand die je niet kent? Zo pak je het aan!

woensdag 11 november 2020 - 19:48
Foto: Unsplash
Hoe maak je contact met mensen die je niet kent? Waarom is dat zo moeilijk? Karolien Debecker verzamelde de beste tips van ervaringsdeskundigen in 'Wijs'.

Een van de meest sociale mensen die Karolien Debecker zelf kent, is zanger Adil Aarab. Hij zit er helemaal niet mee in om een gesprek in de rij bij de bakker aan te knopen. "Je hoeft helemaal geen vlotte babbel te hebben om een gesprek met iemand onbekend te hebben. Er bestaat ook geen perfect recept om iemand aan te spreken. Als iemand een knikje of glimlachje geeft, ben je natuurlijk sneller geneigd om connectie te zoeken. Iemand aanspreken is geen date hé, je hebt gewoon een beetje small talk. Dat kan een complimentje zijn of iemand gelukkig maken door iets kleins te zeggen. We denken er misschien vaak te veel over na, 'zou ik nu wel iets zeggen?', terwijl de andere misschien wel hetzelfde denkt."

"Alles begint met oogcontact"

Wie ook met eender wie een gesprek kan starten is reportagemaker Arnout Hauben. Voor zijn tv-programma's sprak hij al mensen van over heel Europa aan. "Alles begint met oogcontact. En ik stel dan meestal een praktische vraag. Dat ik de weg kwijt ben of dat ik mijn drinkbus wil vullen. Wanneer ik in het buitenland ben probeer ik altijd wel iets van de lokale taal te kennen. Dat werkt meestal heel ontwapenend.

"Je moet ook oprecht geïnteresseerd in de andere zijn verhaal. Als je gewoon een gesprekje start, of dat nu bij de bakker of in het park is, je moet jezelf willen laten verrassen. En dan sta je er vaak versteld van hoeveel mensen durven te zeggen. De kunst is ook gewoon goed te luisteren. En dan hebben mensen er vaak gewoon deugd van om hun verhaal te vertellen."

Kristien Vryhe baat een café uit, ook zij weet dus hoe je een gesprek met een onbekende aanpakt. "Houd het luchtig en grappig. Start met een complimentje, of zoek een gemeenschappelijk onderwerp waarover je kan praten. En probeer niet te vervallen in negativiteit. Ja, het weer is misschien slecht, of het is misschien te warm, dit en dat. En dan is het de truc om er een positieve draai aan te geven. Zeker in een café is het belangrijk dat de sfeer positief blijft."

Ik ben iemand die gemakkelijk een gesprek aangaat, maar wie dat niet kan, moet zich een hond aanschaffen

Luisteraar Nicole Van Bunder uit Sint-Niklaas

Jullie tips in de Radio 2-app

"Als je bij de dokter komt, dan is het meestal muisstil. Dan vraag ik met een beetje humor: 'zijn jullie allemaal samen?' En het ijs is gebroken", schrijft Eric De Bruycker uit Blankenberge.

"Alles begint met oogcontact en als je sociaal bent, dan lukt het gemakkelijk om een gesprek te beginnen. Goeiendag zeggen en een praatje maken, ik heb er totaal geen probleem mee, want ik praat ook tegen een hond met een hoed op...🤣👍", vertelt Ria De Herdt uit Tielt-Winge met een knipoog.

"Neem een hond en je kent al de hondenliefhebbers uit de buurt", liet Bruno De Hertog weten. Ook Nicole Van Bunder uit Sint-Niklaas kan zich daarin vinden: "Ik ben iemand die gemakkelijk een gesprek aangaat; maar wie dat niet kan, moet zich een hond aanschaffen. Gegarandeerd succes met iedereen wie een hond heeft!" Maar denk eraan, zoals onze dierenvriend Chris Dusauchoit zou zeggen: een hond heb je niet voor even, maar voor het leven!

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!