Eerbied voor jouw grijze haren: "Je moet je haar niet kleuren voor iemand anders, je moet kijken naar wat jezelf mooi vindt"

woensdag 5 januari 2022 - 08:00
grijze haren
Unsplash
Of je het nu wilt of niet, wanneer je ouder wordt, zie je al eens veranderingen aan het lichaam. Een rimpel hier en daar en grijze haren horen daar ook bij. De ene persoon wordt grijs op 20-jarige leeftijd, de ander pas op 70. Kapper Fabio Vignigni vertelde in 'De Madammen' hoe dat komt.

"Het is een proces waarbij de hersenen bepaalde signalen niet meer doorgeven. Daar staat niet bepaald een leeftijd op. Iedereen weet dat het gekoppeld wordt met ouder worden. Hoe ouder, hoe grijzer. Ik merk meer en meer dat het ook op zeer jonge leeftijd begint." vertelt Fabio Vignigni in 'De Madammen'.

Geen vervelende uitgroei meer

"Grijs haar ziet er anders uit. Het heeft een andere structuur. Het kan zelfs gekruld zijn. Het is meestal veel stugger en droger, wat ook gepaard gaat met een drogere hoofdhuid." Wat doe je als kapper als je bij iemand een grijs haar ziet? "Dat hangt af bij wie je het ziet. Soms kan je het subtiel en zelfs ludiek vermelden. Bij anderen kan je het gewoon zeggen en vragen of ze er iets willen aan doen. Dat wordt ook wel gewaardeerd door sommige mensen. Er is een nieuwe trend waarbij we, in het geval van een kleuring, niet alles meteen potdicht gaan verven. We verven niet alles ineens, maar we werken eerder met lokken, zodanig dat je niet meteen met die vervelende uitgroei zit." zei Fabio Vignigni.

Voor grijs geen schaamte meer

Is er nog schaamte voor grijs haar? "Neen, het is minder een taboe dan vroeger, omdat wij het ook natuurlijker aanpakken en er ook hier en daar grijs haar tussen laten. Je moet je helemaal niet schamen voor grijs haar. Het is ook natuurlijk. Je moet je haar niet kleuren voor iemand anders. Je moet kijken naar wat jezelf mooi vindt."

Grijs met een donkere baard

Zijn mannen ook bang om grijs te worden? "Ik vind van wel. Ze zijn er evenveel mee bezig als vrouwen. Omdat het minder een taboe is, kleuren mannen gemakkelijker hun haar. Het gaat van natuurlijke tot flashy kleuren." Bij mannen zie ook dat hun baard donker blijft, wanneer ze grijs worden. "Het hoofdhaar is al aanwezig vanaf de geboorte. De baardharen volgen na 12 à 14 jaar en dat is ook de periode waarna de baard grijs wordt."

Grijs is kei-hip

Je merkt nu ook dat meisjes van 20 jaar grijs kei-hip vinden en hun haren verven zoals bij hun oma. "Granny grey is al een tijdje hip. Sinds een jaar evolueren de kleuren naar goud en koper, maar de doorbraak verwachten we binnen 2 à 3 jaar. De meeste trends die gelanceerd worden, zien we pas na 4 jaar in het straatbeeld." 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!