Eerste hulp bij mediteren: "Je kan je gedachten niet uitzetten, maar je kan er wel afstand van leren nemen"

maandag 1 februari 2021 - 15:56
Heel wat mensen zijn zich meer en meer bewust van hun mentale gezondheid. Meditatie-apps worden enorm vaak gedownload. Siska Schoeters is altijd al geïnteresseerd geweest in mediteren, maar durft op één of andere manier er niet aan te beginnen. Lana Bauwens opent binnenkort een ‘resetstudio’ en probeert Siska te overtuigen van meditatie.

“Meditatie zorgt voor rust en ontspanning. Het zorgt ervoor dat je de constante stroom van gedachten gaat onderbreken door je aandacht te brengen naar een specifiek punt zoals je ademhaling, je lichaam of een ander focuspunt. Je kan je gedachten niet uitzetten. Dat is onmogelijk. Je kan wel leren om er afstand van te nemen. Je wordt dan niet constant meegesleurd door alle verhalen die er in je hoofd spelen. Dat zorgt voor meer rust en het mindert stress”, vertelt Lana Bauwens.

Ik ben helemaal getriggerd, want mijn hoofd is soms een zotte kermis. Het zit vol met alle kleuren van de regenboog door elkaar tot het een soort van bruine massa wordt.

Siska Schoeters

Meditatie is makkelijk

Om te mediteren moet je je lichaam niet in allemaal verschillende knopen kunnen leggen. “Mediteren is echt niet moeilijk. Je gaat comfortabel zitten in een zetel of op een stoel. Je sluit je ogen. Je brengt je aandacht naar je ademhaling. Elke inademing en uitademing tel je, tot je aan tien komt. Dan begin je gewoon weer opnieuw. Wanneer je merkt dat je afgeleid bent door gedachten of iets dat rondom jou gebeurt, dan breng je die aandacht terug naar je ademhaling en tel je verder. Dat is het!”

“Het mooie aan meditatie is dat je helemaal niets moet. Er is geen verplichting. De bedoeling is dat je tijd neemt om waar te nemen hoe het met je gaat. Op sommige dagen ben ik helemaal zen, maar op andere dagen heb ik mijn to do-lijst al vijfhonderd keer van voor naar achter en omgekeerd opgezegd. Die dagen zijn eigenlijk het meest interessant. Dan besef je dat je veel stress hebt en dat je gas moet terugnemen. Het gaat over tijd spenderen om te checken bij jezelf en te kijken hoe het met je gaat.

Meditatie is het trainen van je geest, zodat je je gedachten en je angst je leven niet laat bepalen.

Lana Bauwens

"Iedereen kan mediteren"

“Je moet je verwachtingen rond het resultaat loslaten en gaan observeren. Meditatie is het trainen van je geest, zodat je je gedachten en je angst je leven niet laat bepalen. Iedereen kan mediteren. Het is kwestie van te vinden welke soort meditatie er voor jou werkt en wat jij vandaag nodig hebt. Iedereen is uniek. Elke dag is anders. De ene dag is een ademhalingsmeditatie perfect voor jou, de andere dag heb je misschien liever een visualisatie of een bodyscan, … Ik leer mensen verschillende soort meditaties, want zo kan je kiezen wat er bij je past en wat je nodig hebt.”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!