Elvis Costello gaat 'Oliver's Army' nooit meer zingen

woensdag 12 januari 2022 - 12:00
Elvis Costello
Belga
De Engelse zanger Elvis Costello schrapt het liedje 'Oliver's Army' van de speellijst tijdens zijn optredens wegens een woord, dat verwijst naar racisme.

Scheldwoord in Noord-Iers conflict

In 1979 scoorde Elvis Costello een grote hit met het liedje 'Oliver's Army'. Het nummer gaat over het conflict in Noord-Ierland tussen katholieken en protestanten. In de tekst 'Oliver's Army' staat de zin "One more widow, one less white nigger". Het woord 'nigger' verwijst naar het scheldwoord dat de Ieren gaven aan de Britse soldaten, die onder meer in de hoofdstad Belfast actief waren. De grootvader van Elvis Costello was een Brits soldaat, die dit scheldwoord vaak te horen kreeg. De tekst is dus historisch juist.

Als mensen dat woord horen, dan beschuldigen ze me van iets wat ik niet zo bedoelde

Elvis Costello

Niet zo bedoeld

Ondertussen is de wereld veranderd en werd het n-woord meer en meer taboe. Sommige Engelse radiostations besloten dit woord weg te biepen toen ze 'Oliver's Army' draaiden. "Als mensen dat woord horen, dan beschuldigen ze me van iets wat ik niet zo bedoelde", vertelde Elvis Costello aan de Engelse krant The Telegraph. "Doordat ze een biepje gebruiken, maken ze het alleen maar erger. Ze leggen er dan de nadruk op. Draai het nummer gewoon niet meer." Naast zijn verzoek om het niet meer op de radio te draaien, heeft Costello ook besloten om 'Oliver's army' niet meer te zingen tijdens zijn optredens.

Liedjes met pensioen

Elvis Costello is niet de eerste artiest die een liedje met pensioen stuurt. Tijdens de No Filter-tournee besloten The Rolling Stones om 'Brown Sugar' niet meer te spelen. Er zitten verwijzingen in naar slavernij, sadomasochisme en heroïne. Toen Bruno Mars het liedje 'The Lazy Song' schreef, wou hij een nummer componeren dat beter was dan dat van The Beatles. Ondanks het grote succes is dat niet echt gelukt. Na 2014 besloot Mars om het niet meer te zingen. Hij was het liedje beu.


In 2008 vertelde Madonna aan een Amerikaans radiostation dat ze moeite had om nog geloofwaardig 'Like a virgin' en 'Material girl' te zingen. Omdat het publiek blijft vragen om deze klassiekers nog te zingen, worden er voortaan serieus herwerkte versies van gemaakt.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!