Er zit muziek in jouw straat

woensdag 29 mei 2019 - 15:23
Muzikale straatnamen
Tijdens Straat Préféré draait Radio 2 de favoriete liedjes van jouw straat. Vier dagen lang.

Er zijn nogal wat straatnamen in Vlaanderen geïnspireerd op muziek en muzikanten. Maar een heleboel artiesten vonden inspiratie in bestaande straten voor hun liedjes. 

Rue des Bouchers - Johan Verminnen

In 1979 scoort Johan Verminnen een hit met "Rue des bouchers". Een liedje over de beroemde Beenhouwersstraat in Brussel. Omwille van de vele restaurants wordt deze wijk "de maag van Brussel" genoemd.
"Rue des bouchers" is oorspronkelijk een liedje van de Brusselse volkszanger Jan De Baets. Hij zong het waarschijnlijk in de jaren 20 op muziek van Hendrik van Luck.

Boudewijn de eerste straat - Wim De Craene

In 1973 brengt Wim De Craene het album "Wim De Craene" uit. De LP opent met het liedje "Boudewijn de eerste straat". Wim De Craene klinkt als een volleerde maatschappijkritische  protestzanger, waarbij hij al wat met autoriteit te maken heeft op de korrel neemt.
Wim bezingt het onderscheid tussen de rijken en de armen.

Dennenlaan - Bart Peeters

"Op de groei" heet het album van Bart Peeters uit 2014. Met het liedje "Dennenlaan" met als thema "tranen in een gouden kooi". Bart zingt in "Dennenlaan" een verzonnen verhaal over een fictieve familie in een rijkere buurt. 
Bart situeert zijn liedje in Brasschaat en Schoten, waar helemaal geen Dennenlaan is. Wel in de naburige gemeenten Stabroek, Kapellen, Brecht en Schilde.

Baker Street - Gerry Rafferty

In 1978 zingt Gerry Rafferty een liedje over één van de bekendste winkelstraten in Londen. "Baker Street" gaat over de avonden dat Gerry Rafferty genoodzaakt was in Londen te overnachten om de zaken rond de split van zijn voormalige groep Stealers Wheel te regelen. Rafferty verbleef in die periode bij een vriend die in Baker Street woonde.
Het liedje werd bekend door de saxofoonsolo. Omdat een gitarist niet aanwezig was tijdens de opname, speelde Raphael Ravenscroft de solo als alternatief. De rest is geschiedenis.
Baker Street is ook de straat waar de detective Sherlock Holmes woonde.

The Wall Street Shuffle - 10CC

In 1973 had de groep 10CC iets te vieren. Ze stonden met het liedje "Rubber bullets" in de Amerikaanse hitlijsten. Toen de groepsleden in een stretch limousine door Wall Street reden, zei Lol Creme 'Do the Wall Street Shuffle'.
Met dit liedje gaf 10CC commentaar op de actuele financiële situatie waarbij het Engelse pound het moeilijk had. In tegenstelling tot de Japanse yen en de Duitse Mark. 

Warwick Avenue - Duffy

De Britse zangeres Duffy liet in 2008 van zich horen met het liedje "Warwick Avenue". De titel verwijst niet alleen naar een bestaande straatnaam in Londen. Maar ook naar een metrostation in de wijk Little Venice.
Bij toeval stapte Duffy uit dit metrostation. De naam maakte op haar indruk en werd verwerkt in het liedje, dat een dag later geschreven werd.
Voor de videoclip waren er onder meer beelden nodig van Duffy die in een taxi zit. Toen de zangeres onverwacht en spontaan begon te wenen, werd de camera niet stopgezet. De echte waterlanders zie je in de clip.
Warwick Avenue ligt op de Bakerloolijn en in de buurt van London Zoo.

Electric Avenue - Eddy Grant

Eddy Grant, voormalig zanger van The Equals, had in 1982 een dikke hit te pakken met "Electric Avenue". Het verwijst naar een winkelstraat in de Londense wijk Brixton. Het was de eerste straat in de buurt die elektrische verlichting kreeg.
Eddy Grant schreef het liedje een jaar na de onlusten in Brixton in april 1981.

Penny Lane - The Beatles

In 1966 schreef Paul McCartney het liedje "Penny Lane" voor The Beatles. De titel verwijst naar een straat uit de jeugd van The Fab Four in Liverpool. Aan Penny Lane bevond zich de bushalte waar McCartney op een andere buslijn moest overstappen als hij naar het huis van John Lennon wou gaan.
Toen het liedje uitkwam, verwijderde de stad Liverpool de bordjes met "Penny Lane". Elk nieuw exemplaar verdween telkens. De straatnaam werd daarna op de huizen geschilderd.

Route 66 - Heel veel artiesten

Bobby Troup, een Amerikaanse zanger en pianist, schreef na de tweede wereldoorlog een liedje waarvan hij op dat moment niet kon inschatten wat er daarna mee zou gebeuren.
Samen met zijn eerste vrouw Cynthia besloot Bobby Troup om van Pennsylvania naar Los Angeles te verhuizen. Want daar zou hij met zijn muziek meer aan de bak komen. Toen ze over de Route 66 reden, begonnen ze woordspelletjes te spelen. Zo werd het legendarische liedje 'geboren'.
Bobby overtuigde Nat King Cole om het liedje in 1946 op te nemen. Het werd een nummer 1-hit. Jaren later liet Bobby Troup zijn vrouw Cynthia staan voor zijn nieuwe vlam Julie London.
De 'roadsong' werd door heel wat artiesten gezongen en opgenomen. Van Nat King Cole tot The Rolling Stones tot Chuck Berry tot Günther Neefs.
Route 66 is een Amerikaanse autosnelweg die Chicago en Los Angeles verbindt. De afstand is 3940 km.

Sesamstraat

In 1969 werd in Amerika het programma "Sesame Street" voor het eerst uitgezonden. Het was een educatief programma om sommige kinderen spelenderwijs van hun leerachterstand af te helpen. De Nederlandse versie "Sesamstraat" kwam in 1976 op de buis in Nederland en Vlaanderen.
In het programma werden er ook liedjes gezongen die onder meer gecomponeerd werden door Hennie Vrienten van Doe Maar.
In Nederland, Duitsland en Oostenrijk kan je gaan wonen in de Sesamstraat of Sesamstraße.
Naar aanleiding van de 50ste verjaardag van Sesame Street kreeg op 1 mei 2019 in New York de weg op het kruispunt van West 63rd Street en Broadway officieel de naam Sesame Street.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!