Eric Clapton is 75 jaar. Muziekkenner Marcel Vanthilt weet álles over zijn leven en werk

maandag 30 maart 2020 - 11:22
Eric Clapton
Neil Lupin
Marcel Vanthilt was 15 jaar toen hij van zijn sokken geblazen werd door het liedje 'Willy & The hand jive' van een zekere Eric Clapton. Marcel had het nummer voor het eerst bij Radio 2 gehoord op een zaterdagmiddag in 1974. Sinds die dag is hij de fantastische gitarist blijven volgen. Vandaag wordt Clapton 75 en Marcel kent alle verhalen over hem.

Zus = moeder

Eric Clapton werd op 30 maart 1945 geboren in het Engelse Ripley. Tijdens zijn jeugd vertelden ze hem dat zijn moeder zijn oudere zus was én dat zijn oma en opa zijn ouders waren. Toen hij een tiener was, kwam de waarheid boven, wat Clapton persoonlijkheidsproblemen bezorgde.
Hoe zit de vork aan de steel? Zijn moeder Patricia Molly Clapton, 16 jaar in 1945, ontmoette de 25-jarige Canadese militair Edward Walter Fryer, die in Engeland  tijdens de Tweede Wereldoorlog gelegerd was.
Van het ene kwam het andere en zo werd 9 maanden later Eric geboren. Hij kreeg de familienaam van zijn moeder, want zijn vader vertrok vóór zijn geboorte al terug naar Canada. Zijn moeder trouwde daarna met de Canadese militair Frank McDonald.
Eric Clapton heeft zijn biologische vader nooit ontmoet, maar wel zijn zoon. In diens ogen herkende Clapton de ogen van zijn heeft vader en daarover schreef hij het liedje 'My father's eyes'.
 

Verliefd op de vriendin van een ander

Eric Clapton was/is een knappe man en heeft veel vrouwen gekend.
Eind jaren 60 ontmoette hij Patti Boyd, de vriendin van zijn heel goede vriend George Harrison. Clapton was op slag verliefd en legde meteen zijn kaarten op tafel. Hij vertelde Harrison wat zijn gevoelens voor zijn madam waren. George was niet echt onder de indruk van de bekentenis, waarop Clapton hem uitdaagde voor een gitaarduel in de living van Patti. Na 2 uur vond ze Clapton de beste gitarist, maar ze koos toch voor Harrison.
Later zijn de twee uit elkaar gegaan en is Patti Boyd toch met Eric Clapton getrouwd. 
Voor haar heeft hij het liedje 'Layla' geschreven. De titel van deze klassieker komt van het boek ‘Layla and Mashoun’, een werk dat ook over een onmogelijke liefde gaat. ‘Layla’ is niet het enige liedje dat voor Patti Boyd geschreven is. Patti is ook het onderwerp in ‘Wonderful tonight’ van Eric Clapton. Walter Grootaers ook een grote fan van Eric Clapton, heeft hij zijn oudste dochter Layla genoemd.

Zijn kinderen

Eric Clapton lag goed in de markt bij de vrouwen en bij sommigen kreeg hij ook kinderen.
Het huwelijk met Patti Boyd duurde 10 jaar en was kinderloos. Ondertussen had hij een relatie gehad met Yvonne Kelly en het resultaat daarvan was een dochter Ruth. In 2013 werd Eric Clapton voor het eerst grootvader als zijn dochter Ruth beviel van een zoontje Isaac.
Na zijn romance met Yvonne Kelly leerde Eric Clapton de Italiaanse actrice Lory Del Santo kennen. Voor haar schreef hij het liedje 'Lady of Verona'. Lory werd de moeder van zijn tweede buitenechtelijk kind Conor
Hun zoontje Conor overleed tragisch toen hij 4 jaar oud was. Hij viel uit het raam op de 53ste verdieping van een wolkenkrabber in New York. Net na de begrafenis kreeg Eric Clapton een briefje van Conor, dat hij een dag eerder geschreven had. In het briefje stond dat hij van zijn papa hield. Eric Clapton schreef daarna het liedje 'Tears in heaven'.
In 2002 trouwde Eric Clapton met Melia McEnery. Ze zijn nog steeds samen en hebben 3 dochters: Julie Rose , Ella Mae en Sophie

De wah-wah-pedaal en de invloed op andere artiesten 

Eric Clapton behoort tot het clubje van de beste gitaristen ter wereld. Hij was ook één van de eersten die de wah-wah-pedaal hip maakte. Jimi Hendrix hoorde de hits 'White room' en 'Sunshine of your love' en was meteen verkocht voor de wah-wah-pedaal en heeft daar zelf grote furore mee gemaakt.
Daarnaast heeft Eric Clapton invloed gehad op andere artiesten. Bob Marley werd wereldberoemd nadat Clapton zijn 'I shot the sheriff' opnam. De wereld leerde J.J. Cale beter kennen nadat zijn 'Cocaïne' door Eric Clapton gecoverd werd.
Clapton heeft ook met heel wat groten der aarde gespeeld: Bob Dylan, Bob Geldof, Elton John, Carole King, Plastic Ono Band, Stephen Stills en Sting. Zelfs met Luciano Pavarotti heeft hij op het podium gestaan.

Eric Clapton is binnen

Eric Clapton heeft in zijn carrière goed geboerd. Volgens mensen die het kunnen weten, is hij momenteel 300 miljoen dollar waard. Daarmee staat hij op dezelfde hoogte van Bjorn Ulvaeus van ABBA of James Hetfield van Metallica. Er zijn collega's die iets rijker zijn, met aan de top Paul McCartney met 1,2 miljard dollar.
Eric Clapton had nog rijker kunnen zijn, want onderweg had de man heel wat onkosten. In de jaren 70 gaf hij wekelijks 16.000 dollar uit aan heroïne. Daarna is hij overgeschakeld naar coke en alcohol. Hij is afgekickt in 1987 na de geboorte van zijn zoontje Conor.
Ondertussen organiseert Clapton geregeld veilingen voor goede doelen en besteedt hij een deel van zijn inkomsten aan het verslavingscentrum Crossroads Centre in Antigue. 
In 1999 verkocht Eric Clapton 100 gitaren wat 5 miljoen dollar in de kassa bracht.

Een verzamelaar van van alles

Eric Clapton is ook maar een mens zoals jij en ik. Naast zijn beroep heeft hij ook een hobby en daarbij verzamelt hij van alles. Ergens in een schuur staan er oldtimers, oude bromfietsen en racefietsen. In één of andere schuif liggen er heel wat polshorloges en antieke westernriemen. Aan de nageltjes in zijn muur hangt er oude en hedendaagse kunst.
In 2012 heeft hij samen met Ferrari een exclusieve SP12 EC-auto laten bouwen, wat hem een slordige 4,7 miljoen dollar lichter gemaakt heeft.

Miserie, miserie, miserie

Eric Clapton is voor heel fans een muzikale god. De waarheid is dat hij niet echt de perfectie zelve is. In een ver verleden had hij een grote voorliefde voor de verkeerde waspoeders en drank.
Op een bepaald moment was hij zo dronken, dat hij languit op z'n rug een concert gaf. Het goede nieuws is dat Clapton ondertussen afgekickt is.
Eric Clapton lijdt momenteel aan perifere neuropathie, wat in mensentaal zoveel wil zeggen als verlamming van de zenuwen. Gelukkig hebben alleen zijn benen daar last van en niet zijn handen.
Daarnaast wordt Eric Clapton doof en heeft hij last van tinitus. het zou wel eens de laatste keer kunnen zijn dat we Eric Clapton in 2021 aan het werk zullen zien.

Toch een god?

Eric Clapton heeft in zijn carrière heel wat lof over zich heen gekregen. Hij werd - en dat is uniek - 3 maal geëerd in de Rock 'n Roll Hall of Fame. De eerste keer als groepslid van The Yardbirds, daarna als lid van Cream en tot slot als solo-artiest
In 1976 ontdekten wetenschappers aan de Harvard-universiteit een nieuwe asteroide, ergens tussen Mars en Jupiter. Ze gaven die toen de voorlopige naam 'Kleine planeet 4305'. In 1990 kreeg het hemellichaam de naam 'Clapton' als eerbetoon aan de bekende gitarist. Zo komt Eric Clapton toch nog dichter bij God. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!