Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Spits

Experts in logistiek: "Beter 40 grote centra dan 120 kleinere"

di 12 jan. - 6:46

Volgens onderzoekers van de UAntwerpen, de UGent en de UHasselt zou het beter zijn om een 40-tal grote vaccinatiecentra in te planten in Vlaanderen. Dus geen 120, zoals nu de bedoeling is. "Hoe complexer je zo'n netwerk maakt, hoe groter de kans op fouten wordt", zegt transporteconoom Roel Gevaers.

Vorige week vrijdag stelde de bevoegde taskforce de versnelde vaccinatiestrategie voor. Vanaf maart worden 65-plussers en risicopatiënten ingeënt, vanaf juni de brede bevolking. Om dat te kunnen realiseren, zullen zo'n 200 vaccinatiecentra worden opgericht, waarvan 120 in Vlaanderen.

Je focust beter op een 40-tal grote, professionele en heel efficiënte vaccinatiecentra. Eerder dan het opbod dat nu plaatsvindt tussen kleinere steden en gemeenten die allemaal centra willen oprichten.

Tegen midden februari, over een maand, moeten die centra klaar zijn. En dus beginnen verschillende steden en gemeenten nu aan te kondigen waar hun vaccinatiecentrum zal komen. Mechelen bijvoorbeeld zal de Nekkerhal inrichten als vaccinatiecentrum. Gentenaars zullen naar Flanders Expo moeten. En eerder was al bekendgemaakt dat Antwerpen een vaccinatiecentrum zal bouwen aan Spoor Oost en dat het Heizelpaleis een locatie wordt voor de Brusselaars. 

Hoe complexer hoe meer kans op fouten

Onderzoekers van verschillende universiteiten en experten uit de logistieke sector en de farmasector, stellen zich grote vragen bij de strategie van de overheid. "Dit netwerk moet in korte tijd worden opgebouwd. Hoe complexer je dat maakt, hoe meer fouten er worden gemaakt, dat weten we uit ervaring", zegt transporteconoom Roel Gevaers (UAntwerpen).

"Straks kunnen we hopelijk beschikken over een vijftal verschillende vaccins. Als je een combinatie van vijf vaccins moet verdelen over 120 centra wordt de kans op fouten groter. Je focust beter op een 40-tal grote, professionele en heel efficiënte vaccinatiecentra. Denk aan de Flanders Expo's van deze wereld. Eerder dan het opbod dat nu plaatsvindt tussen kleinere steden en gemeenten die allemaal centra willen oprichten."

Minder verspilling

Een andere reden die Gevaers aanhaalt, is minder verspilling. "Hoe meer centra je opent, hoe meer vaccins je op het einde van de dag potentieel moet weggooien, omdat ze niet bewaard kunnen worden." Hij denkt dat er ook minder bemanning nodig zal zijn met grotere centra.

De transporteconoom wijst erop dat je moeilijk kan vergelijken met fijnmazige logistieke ketens die al bestaan, omdat deze vaccinatieoperatie vanaf nul moet beginnen. 

Mobiliteit

Een nadeel van minder centra is wel dat mensen zich verder moeten verplaatsen. De overheid vreest dat dat sommigen kan tegenhouden om zich te laten vaccineren. Maar Gevaers denkt dat het met een 40-tal centra, wat neerkomt op  1 centrum per 150.000 Vlamingen, nog steeds behapbaar blijft. "Dat komt meestal neer op 10-15 minuten met de auto. En voor minder mobiele mensen zal je sowieso oplossingen moeten bieden, zoals taxidiensten of de huisarts die aan huis komt."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet