Factcheck in de 1000 Klassiekers 

maandag 24 december 2018 - 12:00
Factcheck
‘Thunder only happens when it’s raining’, zingt Fleetwood Mac in het bekende "Dreams".  Is dat ook zo? En moeten we alles geloven wat artiesten beweren? Een praktijktest door Jan Delvaux.
Jan Delvaux

THE BEATLES – All you need is love

Relaties hebben een cruciale invloed op het welbehagen van de mens. Zowel fysiek als mentaal. Maar er zijn ook nog andere variabelen die van groot belang zijn.

MARCO BORSATO – Dromen zijn bedrog

Onze dromen zijn verzinsels die gebaseerd zijn op de beelden die we in ons geheugen hebben opslagen. Ze lijken een verband te hebben met wat we beleefd hebben maar dat is slechts schijn. Dromen hebben ook geen voorspellende kracht. 

THE BUGGLES - Video killed the radio star

Het eerste nummer dat MTV op 1 augustus 1981 uitzond. Het tegendeel is waar gebleken. YouTube is het nieuwe MTV en radio is nog even relevant als 40 jaar geleden. 

FLEETWOOD MAC – Dreams

De zin ‘Thunder only happens when it’s raining’ komt drie keer terug. Het dondert inderdaad alleen als het regent. Maar soms is de regen al verdampt voordat hij de aarde raakt.

FUGEES - Killing me softly

Muziek is geen wapen. Het ergste wat kan gebeuren, is dat je gehoorproblemen krijgt wanneer je te dicht bij de luidsprekers staat tijdens een popconcert.

LORDE - Royals

Er zijn tal van voorbeelden van gewone stervelingen die een koninklijke status hebben verworven. Het meest recente geval is natuurlijk Meghan Markle. Een mooie: kroonprins Haakon Magnus van Noorwegen ontmoette zijn prinses Mette-Marit op het Quart Festival in Kristiansand.

KATIE MELUA - Nine million bicycles 

There are nine million bicycles in Bejing. That’s a fact.’ Dat is het getal dat Katie Melua van een gids te horen kreeg bij een bezoek aan China. In 2009 is er een effectieve telling geweest. En toen bleken er 13 miljoen fietsen te zijn.

METALLICA – Enter sandman

‘Sleep with one eye open’, zingt James Hetfield. Mensen kunnen evenwel niet slapen met één oog open. Sommige dieren wel. Die schakelen het oog en de bijhorende hersenhelft uit.

BILLY PAUL - Only the strong survive 

Niet waar. Fysieke kracht is een evolutionair pluspunt. Maar heel wat soorten, waaronder de mens, overleven dankzij intelligentie, aanpassingsvermogen en/of samenwerking.

PRINCE – Purple rain

In 2001 is er in het zuiden van India paarse regen waargenomen. Stukjes algen verdampten mee met het zeewater en kwamen in de wolken terecht. De rode regendruppels vielen op de witte gewaden van de Indiërs. Het gevolg was paarse regen.

PRINCE – When doves cry

Duiven hebben traankanalen. Net als bij de mens produceren die vocht om te voorkomen dat de ogen uitdrogen. Duiven produceren een geluid dat op huilen lijkt. Maar dat dient alleen om de aandacht te trekken van soortgenoten. 

LIONEL RICHIE – Dancing on the ceiling

Theoretisch is het denkbaar. Er kan een lijmsoort gemaakt worden waarmee je ondersteboven aan een plafond kan hangen. En dat plafond kan sterk genoeg gemaakt worden zodat je niet te pletter stort.

THE SMITHS - There is a light that never goes out

Er hebben altijd sterren geschenen sinds het ontstaan van het heelal. Dat kan nog triljoenen jaren doorgaan. Maar de kans is heel groot dat het ooit ophoudt en het universum in een eeuwige duisternis wordt ondergedompeld.

BRUCE SPRINGSTEEN – Dancing in the dark

'You can’t start a fire without a spark’, zingt Bruce Springsteen. Het kan echter ook zonder vonk. Via wrijving met twee stokjes bijvoorbeeld. Of met een vergrootglas.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!