Factchecker Tim Verheyden: "Er zit geen microchip in het coronavaccin waarmee ze ons op afstand kunnen besturen”

woensdag 13 januari 2021 - 17:03
kristine-wook-RllPTmyEwcs-unsplash
Als alles volgens plan verloopt, zouden eind deze maand alle inwoners van onze woonzorgcentra het coronavaccin gekregen hebben. Goed nieuws dus! Toch doen er veel foute beweringen de ronde, die het vaccin in een slecht daglicht zetten. VRT NWS-journalist Tim Verheyden ontkracht bij ‘Spits met David’ één van die broodje-aapverhalen: Bill Gates heeft geen microchip in het vaccin gestoken.

“Iemand vertelde me dat hij gehoord had dat in het vaccin microchips zitten waarmee ze ons via 5G overal zullen kunnen volgen en zelfs besturen!”, reageert Ruud Mouws via de Radio 2-app. “Die persoon was bloedserieus, hij meende dat!” Maar is het ook waar?

Kort samengevat: daar is niets van aan”, zegt Tim Verheyden van VRT NWS. “Dat komt door het feit dat een 5G-complottheorie gelinkt wordt aan corona. En ook een uitspraak van Bill Gates, het boegbeeld van Microsoft, die uit zijn context getrokken is. Hij heeft gezegd dat als er gevaccineerd zou worden, men dat op één of andere manier digitaal zou moeten kunnen bijhouden. Daar is dan al snel van gemaakt dat Bill Gates microchips in ons lichaam wilt planten. Het is een goed voorbeeld van hoe zo’n complottheorie een eigen leven gaat leiden.

“Maar ik begrijp de bezorgdheid van die persoon. Je vindt online zeer goed gemaakte video’s of goed geschreven teksten waarin men zo’n dingen met heel wat overtuiging beweert. Al dan niet gestaafd met screenshots van patentaanvragen of onderzoeksbureaus. Het is normaal dat je vragen hebt over vaccinaties, maar geloof de complottheorieën niet.”

Meer factchecks van nepnieuws vind je op VRT NWS.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!