Filip Dossche vanuit Nieuw-Zeeland: "Onze zoon zit helemaal alleen thuis! Wij willen zo snel mogelijk ons gezin herenigen, maar het lukt niet"

woensdag 25 maart 2020 - 11:53
De meest gehoorde boodschap de voorbije dagen is ongetwijfeld "blijf in uw kot!". Maar wat als je niet in je kot geraakt? Heel wat luisteraars proberen het ministerie van Buitenlandse Zaken te bereiken, maar dat is niet zo gemakkelijk. Toch dringt de tijd.

Wat begon als de reis van ons leven 

Filip Dossche (55) en zijn familie zitten vast in Nieuw-Zeeland, ook daar is het geen pretje om te leven tijdens de coronacrisis, vertellen ze: "We reizen rond met een groep van 6 personen, waaronder mijn zoon en twee vrienden van hem. Zij waren op langere reis in Australië en wij kwamen hen bezoeken. We keken enorm hard uit naar een fantastische reis aan de andere kant van de wereld!"

"In oktober kwamen mijn zoon en vrienden toe, in maart konden we hem eindelijk weer knuffelen. De eerste 2 weken in Australië ging alles vlot en waren er totaal geen problemen. Op 14 maart vertrokken we naar Nieuw-Zeeland en ook daar hadden we de eerste week geen last van de coronacrisis. Al kregen we wel stilletjes aan heel wat berichten over corona uit België, maar hier ter plaatse hoorden we nog niets!". 

We vonden zelf een terugvlucht. Bij de boarding werden we geweigerd, omdat we meer dan 8u in transit zouden zijn... We waren in één klap onze vlucht en al het geld kwijt!

Filip Dossche

Bijna op het vliegtuig

Filip en zijn familie zaten bijna op het vliegtuig, maar op het laatste nippertje ging het mis: "We kregen een bericht dat onze terugvlucht naar Bangkok geschrapt was. Via ons  reisagentschap proberen we een andere vlucht te zoeken, maar dat is tot nu toe niet gelukt. Uiteindelijk vonden we zelf een terugvlucht. Alles leek goed te gaan! Maar aan de balie bij de boarding mochten we niet instappen, omdat we anders door een transit meer dan 8u in Sydney zouden zijn. Dit wou zeggen: vlucht kwijt en meteen ook al het geld kwijt. Op dit moment zoeken we verder naar andere vluchten, maar er zijn er bijna geen en alles is gigantisch duur."

Financieel is dit een grote kater

"Bij het ministerie van Buitenlandse Zaken vertellen ze ons dat we verder moeten zoeken, aangezien ze momenteel geen repatriëringsplannen hebben", zo klinkt het. "Daar krijgen we dus weinig steun."

De situatie is er niet optimaal, vertelt Filip. "Vanavond start de lockdown voor 4 weken, en op dit moment zitten we hier met 6 op een appartement voor 4 personen. Ook weigeren hostels en hotels gestrande reizigers op te vangen, we kunnen dus niet ergens anders heen. Financieel wordt dit een gigantische kater vanwege allerlei extra kosten. Ondertussen zit er nog een andere zoon alleen thuis, we willen ons gezin dus heel erg graag herenigen!"

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!