Gedragswetenschapper voor honden, Hotsche Luik: “Honden kunnen het coronavirus ruiken voor je symptomen vertoont"

dinsdag 19 mei 2020 - 18:01
Getty Images
Men is aan het testen of honden het coronavirus kunnen ruiken. Er zijn al honden die prostaatkanker kunnen detecteren aan de hand van de urine waar ze aan ruiken. Er zijn er ook die malaria kunnen ruiken. En nu willen ze in Engeland de volgende stap zetten en honden trainen om het coronavirus bij iemand te ruiken nog voor de symptomen opduiken. Gedragswetenschapper voor honden Hotsche Luik vertelt bij ‘Spits met David’ of dit juist mogelijk is.

“Ik train al 25 jaar honden om ziektes zoals kanker te kunnen detecteren. Ik geloof dus absoluut dat honden ook corona kunnen opsporen. Er zijn inmiddels al meer groepen aan het zoeken. Niet enkel in Engeland, maar ook in Amerika, Hongarije, Portugal en Nederland. De aanwijzingen zijn er zeker dat honden dat goed kunnen.

“De basis is echt ‘iets waar een luchtje aan zit’. Voor de hond heeft het niet die waarde die het voor ons heeft. Je leert de hond simpelweg om aan te geven dat hij dat luchtje te pakken heeft.

Kanker

“Kankeropsporingen kan je hier zeker mee vergelijken. Voor iedere kankersoort wordt een aparte hond getraind. Elke hond is een specialist in één soort kanker: huid-, prostaat-, longkanker, … Niet alle soorten tegelijk. Dat gebeurt ongeveer hetzelfde. Er wordt bijvoorbeeld getraind met nylonsokken en mondmaskers, maar dat kan even goed met ander materiaal zijn.”

Biomedische detectie

Een hond is zeker in staat om het coronavirus te ruiken voor een mens symptomen vertoont. Met alle andere vormen van biomedische detectie is dat hetzelfde. Op het moment dat iemand al volledig prostaatkanker heeft, is hij al bij de dokter of in het ziekenhuis. Dan worden er al onderzoeken gedaan. De kunst is juist om honden in te zetten om dit soort zaken in een heel vroeg stadium aan te geven. Zo is de behandeling veel beter mogelijk, en dat is bij corona zeker ook zo.

“Als dat succesvol is kunnen honden bijvoorbeeld op luchthavens ingezet worden. Ik denk dat het zeker mogelijk kan zijn om vluchten die toekomen uit risicogebieden op deze manier te screenen.”

Na al die jaren blijven honden me verbazen!

Gedragswetenschapper voor honden, Hotsche Luik

“Wij hebben ooit een hond getraind op een ziekenhuisbacterie. Dat was toen wereldnieuws. Hij rook de bacterie op het moment dat het virus toxine produceerde. De hond ruikt het virus dus wanneer het een probleem zal zijn.

“Virologen stellen zich vragen bij het feit dat honden het virus kunnen ruiken voor symptomen. Wij kennen uit elk onderzoek mensen die zich afvragen of dit alles wel echt mogelijk is. Er zijn zo veel wetenschappelijke onderzoeken gedaan. Het is echt aangetoond dat het mogelijk is. Ik begrijp de twijfel, maar het is ondoorgrond.

“Er kunnen fouten gebeuren bij honden, zeker en vast. Dat kan ook bij mensen en laboratoriumonderzoeken. Bij de zaken die wij gepubliceerd hebben, zien we dat een laboratorium over het algemeen rond de 80 à 85% scoort. Dat houdt in dat 15% niet gevonden wordt. Honden scoren tussen de 93 en de 97%. Ik vind dat vrij hoopvol.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!