Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Geen corona-kliklijn bij politie Antwerpen, wel 'blauwe lijn' om mogelijke overtredingen te melden

ma 30 mrt. - 3:02

In Nieuw-Zeeland is de corona-kliklijn gecrashed. Zo'n succes is het. De corona-kliklijn is een speciale website van de politie waar je personen en bedrijven kan melden die zich niet aan de coronamaatregelen houden. Ook in een paar Noord-Hollandse gemeenten kan je sinds kort groepsvorming op straat melden via een app. Wouter Bruyns van de lokale politie Antwerpen vertelt wat zij doen met zo’n oproepen.

“Zijn het echte kliktelefoontjes?”, vraagt Wouter Bruyns zich af. “Er zijn inderdaad wel heel veel mensen die wanneer ze iets zien waarvan ze denken dat dit niet door de beugel kan of niet voldoet aan de strenge maatregelen, de politie bellen.”

“Het gaat dan om verschillende zaken”, vertelt hij. “Mensen die een bankje zien waar twee of drie anderen zich verzamelen. Of de buren die veel bezoek krijgen, meer dan volgens de regels kan. Auto’s die te dicht bevolkt en onderweg zijn, … Dat zijn meldingen die we vaak krijgen.”

Urgentie

“De ene oproep is natuurlijk de andere niet. We gaan hier met gezond verstand mee om. Als we meldingen krijgen van grote groepen mensen die op een bepaald pleintje zitten, dan krijgt die melding voorrang op een privésituatie waar iemand zijn of haar partner ontvangt, waarmee ze niet samenwonen. We bekijken welke melding we urgentie geven. De meeste oproepen gaan we wel op in én een heel wat van die oproepen zijn zeker ook terecht!”

De politiezone CARMA in Limburg liet al weten dat ze niet extra belast willen worden met zo’n telefoontjes. Dat vraagt natuurlijk extra werk. In Antwerpen hebben ze gelukkig een soort callcenter bij de politie. Wouter Bruyns vertelt: De blauwe lijn (0800-12312) heet die. Voor de coronacrisis belden mensen daar naartoe om bijvoorbeeld een foutgeparkeerd voertuig aan te geven. Zij krijgen heel veel van die oproepen. We merken ook dat de noodcentrales zo’n oproepen krijgen, maar dat is natuurlijk niet de bedoeling. Veel van die telefoontjes zijn niet dringend en ze nemen de plaats in van iemand die wél dringend hulp nodig heeft."

Als het goed weer is, komt iedereen buiten. Dan zijn de afspraken niet voor iedereen helder of duidelijk. Die dagen krijgen we meer oproepen en telefoontjes.

— Wouter Bruyns van de lokale politie Antwerpen

Een kliklijn

“In onze politiezone vind ik een kliklijn niet zinvol. Wij krijgen al heel veel oproepen. Daarnaast hebben we ook heel wat normale ploegen die onderweg zijn en vaststellingen doen. Ook onze ploegen voor noodhulp en de wijkdienst doen vaststellingen en houden een oogje in het zeil. Voor ons is het minder zinvol, al kan ik me zeker inbeelden dat dit voor andere zones wel zinvol is”, gaat Wouter Bruyns verder.

“Als het koud is, blijven mensen veel binnen en zijn er dan ook minder oproepen. Als het goed weer is, komt iedereen buiten. Dan zijn de afspraken niet voor iedereen helder of duidelijk. Die dagen krijgen we meer oproepen en telefoontjes. Wat ik wel zie, is dat mensen er bewust mee omgaan en bezorgd zijn.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet