Geen verstrengingen of versoepelingen, maar "het zal eerst slechter worden eer het beter wordt"

donderdag 6 januari 2022 - 17:49
Foto Photo News
Premier Alexander De Croo was duidelijk na afloop van het Overlegcomité: "We kiezen voor een pad van voorzichtigheid, van stabiliteit". De huidige coronamaatregelen blijven dus behouden.

Dat betekent concreet dat de scholen vanaf maandag opnieuw volledig opengaan, het sluitingsuur in de horeca op 23.00 uur blijft en we vier dagen per week moeten blijven telewerken. 

"Piek omikron verwacht midden januari met tot 125.000 besmettingen per dag"

Op de persconferentie na het Overlegcomite heeft viroloog Steven Van Gucht  de huidige situatie met de omikronvariant geschetst en een aantal modellen voor de toekomst voorgesteld. "De vijfde golf is begonnen. We hebben maandag en dinsdag recordwaarden bereikt van meer dan 27.000 besmettingen per dag. Dat is ongezien in deze pandemie."
 

Het is duidelijk: de situatie zal eerst slechter worden voor ze weer beter wordt.

Premier Alexander De Croo

Van Gucht verwacht de piek van de omikronvariant ergens midden januari. "Met tussen 30.000 en 125.000 besmettingen per dag", zegt hij. Er zit met andere woorden een grote foutenmarge op de cijfers. Dat heeft een en ander te maken met ons testbeleid dat is bijgestuurd. Als er minder wordt getest, zullen er ook minder bevestigde gevallen zijn.

Moeilijke weken voor de boeg

"We staan voor moeilijke weken", maakt premier De Croo duidelijk. "Wij zullen in de komende dagen en weken waarschijnlijk records breken op het gebied van het aantal besmettingen. Een zeer grote groep mensen zal uiteindelijk besmet raken. Het is duidelijk: de situatie zal eerst slechter worden voor ze weer beter wordt." 

Hoe kunnen we onszelf zo goed mogelijk beschermen? 

  • Beperk zoveel mogelijk je contacten
  • Wie een kwetsbare gezondheid heeft, draagt best een FFP2-mondmasker
  • Blijf zeer voorzichtig de eerste 10 dagen na een hoogrisicocontact
  • Werk zoveel mogelijk thuis
  • Neem een boosterprik

Extra info vind je bij onze collega's van VRTNieuws!
 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!