Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Spits

Gentse broers hebben Atlantische Oceaan overgestoken in roeiboot: hoe slaag je in deze "zotte onderneming"?

di 21 jan. - 11:57

De Gentse broers Damien en Bernard Van Durme zijn in het kader van de Atlantic Challenge met succes de Atlantische oceaan overgeroeid, in iets minder dan 40 dagen. Vanmorgen zijn ze gearriveerd op het eiland Antigua, in de Caraïben.Maar hoe kan je zoiets überhaupt tot een goed einde brengen?

Damien en Bernard Van Durme namen deel aan de Atlantic Challenge, een van de zwaarste roei-evenementen ter wereld. De deelnemers - individueel of in teams van twee, drie, vier of vijf - proberen in een roeiboot de Atlantische Oceaan over te steken. Ze starten in La Gomera (Canarische Eilanden) en proberen het eiland Antigua in de Caraïben te bereiken, zowat 5.000 kilometer verder.

In een roeiboot de Atlantische Oceaan oversteken: dat klinkt als een zware uitdaging en dat is het ook. "Het is een zotte onderneming", vertelde Bernard Van Durme nog aan Radio 2 voor de start. Deelnemers doen dat overigens voor een goed doel: de broers Van Durme voor Handicap International en Plasschaert voor de strijd tegen tbc

"Gemiddeld verlies je 12 kilogram"

De fysieke uitdaging is samen met de mentale de grootste. Deelnemers bereiden zich maandenlang voor - zo gingen de broers Van Durme vier dagen oefenen in volle Noordzee - om het ritme van de zee op te pikken en zich fysiek klaar te stomen. 

De eerste vijf à zeven dagen zijn puur acclimatiseren: zeeziek zijn en veel overgeven, leren om uitdroging door de zon en de inspanning tegen te gaan en toch in die momenten de juiste beslissingen kunnen nemen, stipt Bernard Van Durme aan. De fysieke uitdaging is uiteraard ook de vermoeidheid tegengaan, en het lichaam beschermen tegen kwaaltjes, zoals blaren op de handen of overbelasting van pezen. De handen, de rug en de benen worden bijzonder zwaar belast. 

Door het zware ritme verliezen deelnemers ook heel wat gewicht - gemiddelde 12 kilogram - dus daar moeten ze ook rekening mee houden. Ruben De Gendt, inspanningsfysioloog aan het Universitair Ziekenhuis in Gent (UZ Gent), begeleidde de broers Van Durme.

"Het waren sowieso wel twee struise kerels, boven de 1,90 meter groot en rond de 100 kilogram zwaar, twee woeste zeebonken die wel tegen een stootje kunnen. Dat hadden ze mee, ze moesten er vooral voor zorgen dat ze voldoende roeitrainingen deden om voldoende fit te zijn. Ik weet niet hoeveel ze nu wegen, maar je ziet aan de beelden dat ze afgevallen zijn, en dat was eigenlijk wel te verwachten." 

Lees verder onder de afbeelding.

Hoe kan je slapen en uitrusten?

"Voor Damien en Bernard was de grootste uitdaging op fysiek vlak dat ze dag-in, dag-uit een prestatie moesten leveren en weinig konden rusten. Ze moesten continu actief zijn gedurende meer dan een maand. Dat is enorm belastend voor het lichaam", zegt De Gendt. 

De broers Van Durme pasten de 2 uur-regel toe: 2 uur roeien, 2 uur slapen. Als de ene roeit, heeft de andere even de handen vrij (letterlijk). Er is dan tijd om wat te slapen, jezelf wat te verzorgen en om enkele taken te volbrengen, zoals het zonnepaneel poetsen voor de energie, de was doen en de veiligheidscheck en wat eten en vooral drinken maken. 

Na een viertal weken switchten ze van ritme: in plaats van 2 uur-2 uur schakelden ze over op een nieuw, zwaarder ritme: 1 uur rusten, dan een uur samen roeien, dan een uur alleen roeien. Dat betekende minder rust, maar een hogere snelheid (+25 procent) en ook meer tijd om samen door te brengen, een goed recept tegen de eenzaamheid. "Dat was een heel positief signaal dat ze hebben uitgestuurd. Ze hebben zelf hun lichaam heel goed aangevoeld." Lees door onder de Facebook-video: "Wat is er nodig? Goed eten, goed slapen en goed roeien"

Hoe zwaar is dit dan? 

De Gendt: "Het is absoluut niet te vergelijken met de Ronde van Frankrijk. Die is goed omkaderd, daar komen de renners toe en krijgen ze onmiddellijk hun recuperatie. Ze kunnen ook goed rusten. Daar op zee zit je maar alleen op zee, is er geen mogelijkheid tot recuperatie, tot goed rusten, tot een goede maaltijd. Je bent volledig op jezelf aangewezen. Er zijn geen verzorgers rond jou, geen mensen die je begeleiden." Daar op zee zit je maar alleen op zee, zonder begeleiders of mogelijkheden om goed te rusten...

Lees meer op VRT Nieuws.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet