Guus Meeuwis in de Dikke Van Dale

woensdag 23 maart 2022 - 07:00
Guus Meeuwis
Photonews
De sympathieke Nederlander uit Eindhoven kreeg een vermelding in hét woordenboek van de Lage Landen.

In 1995 werd Guus Meeuwis wereldberoemd met de zomerhit "Het is een nacht (Levensecht)". Hij schreef het liedje na een romantisch weekendje met zijn vriendin in Brugge. De zin "Een nacht die je normaal alleen in films ziet" kreeg daarna een eigen leven. Iedereen begon deze uitdrukking te gebruiken als "een bijzondere nacht die niemand had verwacht". Een hotel beloofde 'Een nacht die je normaal alleen in films ziet'. Iemands trouwdag was 'Een dag die je normaal alleen in films ziet'.

Dikke Van Dale

'... die je normaal alleen in films ziet' werd een uitdrukking die naar believen kan worden aangevuld en niet meer weg te denken werd uit onze taal. De uitspraak is losgekomen van de originele romantische betekenis. Na 27 jaar kreeg deze liedjestekst een officiële plaats in de Dikke Van Dale, de bijbel van het Nederlandstalige gebied.

Voorlopers

"Het is een nacht die je normaal alleen in films ziet" is niet de eerste muzikale zin die de Dikke Van Dale haalt. Eerder kregen deze fragmenten een plaats in het grote woordenboek van de Nederlandse taal: "Busje komt zo" van Höllenboer, "Langs het tuinpad van mijn vader" van Wim Sonneveld, "Stoont als een garnaal" van Kooten en De Bie en "Als het gras twee kontjes hoog staat" van Hydra.

Guus Meeuwis & Vagant - Het is een nacht (Levensecht)

Höllenboer - Busje komt zo

Höllenboer was een trio dat bekend stond om hun satirische liedjes. Hun doorbraak kwam in september 1995 met "Het busje komt zo", een liedje over twee verslaafden die op de methadonbus wachten die maar niet komt opdagen en dan tegen elkaar zeggen "Het busje komt zo".

Van Dale: Bus­je komt zoge­zegd als iets dat is aan­ge­kon­digd, waar­schijn­lijk niet meer zal ge­beu­ren (naar de num­mer 1‑hit ’Bus­je komt zo’ (1995) van de Sal­land­se band Höllenboer)

Wim Sonneveld - Het dorp

"Het dorp" van Wim Sonneveld gaat over Deurne. Een dorp in Nederland, waar Friso Wiegersma, schrijver en partner van Sonneveld, opgroeide. Friso beschreef het tuinpad bij zijn ouderlijk huis De Wieger. In 2008 kreeg dit pad ook officieel de benaming Tuinpad van mijn vader.  "Het dorp" van Wim Sonneveld is een bewerking van het liedje "La montagne" van Jean Ferrat.

Van Dale: ter uit­druk­king van me­lan­cho­lie, het ver­lan­gen naar wat voor­bij is (een toe­spe­ling op een pas­sa­ge uit de tekst van het lied ‘Het dorp’ van Friso Wiegersma, be­kend dank­zij de ver­tol­king van Wim Son­ne­veld: ‘En langs het tuin­pad van mijn va­der / Zag ik de ho­ge bo­men staan / Ik was een kind, hoe kon ik we­ten / Dat dat voor­goed voor­bij zou gaan’)

Van Kooten en De Bie: Stoont als een garnaal

De uitdrukking "zo stoned als een garnaal zijn" is afkomstig uit het liedje "Stoont als een garnaal" uit 1975 van Van Kooten en De Bie. Een Nederlands kabaretduo, bekend van het Simplisties Verbond. In de jaren 60 hadden ze het liedje "Stoont als een garnaal" geschreven voor het satirische tv-programma Hadimassa. Toen werd het gezongen door Ton van Duinhoven. Het liedje werd een onbedoelde karnavalhit. De omroep NCRV bande het liedje omwille van de inhoud. Omdat Van Kooten en De Bie voorstanders waren van de progressieve spelling werd de titel "Stoont als een garnaal".

Van Dale: 1975, naar de ti­tel van een car­na­vals­lied van Van Koo­ten en De Bie, zwaar on­der in­vloed van drugs

Hydra - Als het gras twee kontjes hoog staat

Hydra is een Nederlandse band die oorspronkelijk een mix speelde van hardrock en underground. Ze hadden meer succes met het lichtere genre. In 1975 stonden ze met het liedje "Als het gras twee kontjes hoog is" op de vierde plaats in de Nationale Hitparade.

Van Dale: Uitdrukking als het gras twee kont­jes hoog staat, ca. 50 cm hoog is

Deze liedjes vind je in de Dikke Van Dale

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!