Hanne Decoutere: "Er is een groot schaamte- en schuldgevoel bij wie ging skiën tijdens de krokusvakantie"

woensdag 27 mei 2020 - 11:26
'Journaal'-anker Hanne Decoutere maakt een 'Pano'-reportage over het begin van de corona-pandemie. Cruciaal is één hotel in Noord-Italië. Daar raakten tijdens de krokusvakantie 13 mensen besmet.

"Onmiddellijk na de krokusvakantie belde mijn beste vriendin", vertelt Hanne bij 'De Madammen'. "Ze vertelde dat ze net teruggekomen waren van hun skivakantie in Noord-Italië en dat ze corona hadden. Bijna fluisterend, alsof er iemand mee zou kunnen luisteren. Op dat moment waren wij nog met een vergrootglas aan het zoeken naar coronapatiënten. We hebben zelfs nog een persconferentie gedaan voor de eerste besmetting in ons land. Ze vertelde ook dat ze niet alleen was. Er zaten 60 à 70 Belgen samen met haar in dat hotel en die zijn allemaal ziek geworden. Toen gingen er bij mij wel wat alarmbellen af. Het is toch frappant dat er zo veel Belgen in één hotel besmet raakten. Daar komt nog bij dat zij niet getest konden worden omdat zij, op dat moment, niet uit een risicogebied kwamen. Ze hadden ook geen koorts en moesten niet hoesten. Hun symptomen kwamen dus ook niet overeen met wat we op dat moment wisten. Het heeft dus heel lang geduurd voordat zij getest konden worden. Daardoor hebben zij, ongewild, ook mensen kunnen besmetten."

Hadden we ’t allemaal anders aangepakt, wisten we tien weken geleden wat we nu weten? “Natuurlijk. Dat zeggen alle experten ook. Maar je mag niet vergeten dat wij allemaal tijdens de krokusvakantie nog mopjes aan het maken waren over het coronavirus. Dat was iets in China, een ver-van-mijn-bed-show. Je denkt dat de storm wel zal overwaaien, maar dat was niet zo. Enerzijds is het dus een begrijpelijke inschattingsfout geweest. Anderzijds waren er wel heel grote gevolgen.”

"De skiërs treffen zeker niet alle schuld"

“Ik merkte in het begin vooral een soort schaamte- en schuldgevoel bij hen. Ze hadden zich wel aan de regels gehouden, maar toch werd met de vinger naar hen gewezen. Er zijn nu nog steeds mensen die zeggen dat de skiërs het meegebracht hebben naar ons land. Dat is inderdaad ook gedeeltelijk zo. Maar op dat moment was er in het gebied waar zij zaten geen risico volgens onze overheid. We weten intussen ook dat COVID-19 ook al in ons land circuleerde vóór de krokusvakantie. Er was ook carnaval op dat moment, er passeren heel veel mensen door België, … Die skiërs treffen dus zeker niet alle schuld. Maar na die krokusvakantie is het wel allemaal als een tsunami over ons heen gekomen.”

“Het was moeilijk om getuigen te vinden. Gelukkig heeft mijn beste vriendin kunnen helpen. We zijn 2,5 maand bezig geweest aan de reportage. Het zijn allemaal héél integere mensen die hun verhaal ook graag willen vertellen zodat we er lessen uit kunnen trekken. Ze hebben nog steeds die schaamte en schuldgevoel. Maar ze willen ook dat de mensen weten wat er gebeurd is, hoe ’t allemaal verlopen is.” 

'Hotel Corona', vanavond om 20:45 uur op Eén.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!