Het liedje 'Draai 797204' van Will Tura veroorzaakte in de jaren 60 problemen in Nederland

donderdag 7 november 2019 - 11:51
Will Tura
Henri Denis
Will Tura zong in 1964 'Draai dan 797 204' en dat zorgde in Nederland voor heel wat telefoonoverlast. In België bestond het nummer niet, maar in Nederland wél.

In 1962 zong Will Tura een Nederlandstalige bewerking van het liedje 'Lonesome 7-7203' van de Amerikaanse zanger Hawkshaw Hawkins. Voor het liedje 'Draai 797204' werden alle Belgische telefoonboeken geraadpleegd, want de tekstschrijvers Nelly Bijl en Van Aleda wilden een niet-bestaand telefoonnummer gebruiken zodat de fans van Will Tura niet nodeloos naar dat ene nummer zouden bellen.

Amsterdam

Het plan lukte in België, maar niet in Nederland, want daar hadden 2 abonnees het telefoonnummer. Aangezien Will Tura ook bij onze noorderburen fans had, ging de telefoon daar wel over bij het draaien van de cijfercombinatie 797204.

In Amsterdam moest een abonnee heel wat fans teleur stellen. Eerst vond hij het grappig, maar na een tijdje kreeg hij het zodanig op zijn heupen dat hij de platenfirma een proces wou aandoen. Na een minnelijke schikking heeft de Nederlandse telefoonmaatschappij P.T.T. de man een ander telefoonnummer bezorgd.

Averechts

79720 - zonder het cijfer 4 - was een bestaand nummer van het Rotterdams bedrijf T&G Gibb. Geregeld kreeg de telefoniste Jeanne de Ridder telefoons van mensen die Will Tura wilden spreken. Aanvankelijk kon er nog een grap af, maar na een tijdje had de directeur er genoeg van. Hij trok naar de rechter om een verbod op het liedje te leggen. Als de radiostations het liedje nog zouden draaien, moesten ze een dwangsom van 200 Nederlandse gulden betalen. 

Toen in de jeugdrubriek van de omroep VARA gevraagd werd om het nummer zeker niet meer te draaien, kreeg dat verzoek een averechts effect. De dag nadien kregen ze bij T&G Gibb 300 Will Tura-fans aan de lijn.

Je wordt er soms wanhopig van. Soms laten ze zich niet van onze aankondiging van hun stuk brengen en vragen ze onverstoord naar Will Tura.

Jeanne de Ridder, telefoniste T&G Gibb

Hopeloos

Het duurde tot 1981 vooraleer Will Tura weer in Nederland succes had. Met het liedje 'Hopeloos' bereikte hij toen wel een plaats in de hitlijsten.

Lonesome 7-7203

Het originele nummer 'Lonesome 7-7203' van Hawkins Hawkshaw werd in 1963 een grote nummer 1-hit. Hoogstwaarschijnlijk had dat ook te maken met het feit dat Hawkshaw 3 dagen na het verschijnen van het liedje overleed in een vliegtuigongeval. In hetzelfde toestel zaten ook de artiesten Cowboy Copas en Patsy Cline. 5 maart 1963 is gekend als 'The day the country-music died'.

Skandal im Sperrbezirk

Skandal im Sperrbezirk

In Duitsland is er iets gelijkaardigs gebeurd in 1981. 'Skandal im Sperrbezirk' was een liedje van de groep Spider Murphy Gang. Het gaat over verboden prostitutie in de stad München. In het nummer wordt er ook het telefoonnummer '32 16 8' vermeld. Een nummer dat niet in de telefoonboeken van München stond, maar wel ergens anders. Een oude vrouw kreeg toen heel vreemde telefoontjes. De groep Spider Murphy Gang heeft de vrouw een ander nummer laten bezorgen.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!