Hit van het jaar 1995: 'Het is een nacht ... (levensecht)' van Guus Meeuwis & Vagant

woensdag 6 maart 2019 - 12:00
Guus Meeuwis
Een Nederlands liedje wordt in 1995 de hit van het jaar. En de inspiratie werd in Vlaanderen gevonden.

In 1995 liet Guus Meeuwis 8 weken lang met het liedje "Het is een nacht ... (levensecht)" 29 liedjes achter zich staan in de Radio 2 Top 30. Het nummer werd meteen de hit van het jaar.

Brugge

De inspiratie voor "Het is een nacht ... (levensecht)" vond Guus Meeuwis in een waar gebeurd verhaal. Hij beschreef wat er in een hotel in Brugge gebeurd was toen hij samen met zijn vriendin Valérie naar West-Vlaanderen ging voor een romantisch weekend.
Met dit liedje won hij het eerste AHC-Studentensongfestival op de ALSV Quintus in het Nederlandse Leiden. Het levert hem ook een platencontract op. Het was meteen het begin van de groep Guus Meeuwis & Vagant. "Vagant" was het stamcafé van Guus en zijn vrienden. In 2001 kwam een einde aan de groep, toen Guus Meeuwis een solocarrière wou uitbouwen.

Leuven

Wie in 1991 geregeld in café Ambiorix in Leuven kwam, kon Guus Meeuwis daar aan de toog zien zitten. Hij volgde aan de universiteit de richting "toegepaste economie". Toen Valérie Gregoire door de deur van de Ambiorix stapte, viel Guus bijna van zijn barkruk. Hij wist dat dit de vrouw van zijn leven zou worden.
Na het oefenweekend in Brugge werd ze in 2002 zijn vrouw. En moeder van zijn 4 kinderen. Aan het sprookje kwam in 2016 een einde toen de gedachten van Guus naar een andere vrouw gingen.

Ridder

In 2013 werd Guus Meeuwis benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Een koninklijke onderscheiding voor zijn werk als zanger, componist en verspreider van het Nederlandstalige lied. En voor zijn inzet bij diverse goede doelen. 
Guus werd geëerd om het positieve levensgevoel dat hij in zijn muziek stopt, zijn grote sociale hart en de pure Brabant-promotie waar de zanger voor zorgt.

2 miljoen

Een vast afspraak voor de fans van Guus Meeuwis zijn de jaarlijkse stadionconcerten in het Philips Stadion in Eindhoven met de titel "Groots met een zachte G". Sedert 2006 kan iedereen daar meezingen met zijn liedjes en klassiekers. In juni 2019 zal de teller op meer dan 2 miljoen kaartjes staan.  

Dikke van Dale

De zin "Een nacht die je normaal alleen in films ziet" kreeg daarna een eigen leven. Iedereen begon deze uitdrukking te gebruiken als "een bijzondere nacht die niemand had verwacht".
Zo beloofde een hotel "Een nacht die je normaal alleen in films ziet". Iemands trouwdag was "Een dag die je normaal alleen in films ziet". De zin was losgekomen van de originele romantische betekenis.
Deze liedjestekst heeft ondertussen ook een officiële plaats gekregen in de Dikke Van Dale, hét woordenboek van de Lage Landen.
 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!