Hit van het jaar 1997: 'Candle in the wind' van Elton John

donderdag 7 maart 2019 - 12:00
Elton John
Het muzikaal rouwproces naar aanleiding van het overlijden van Lady Di verwerkte Elton John in een nieuwe versie van "Candle in the wind". 

In 1997 stond "Candle in the wind" bijna een half jaar in de Radio 2 Top 30. Waarvan 7 weken op nummer 1.

Diana

Op zondag 31 augustus 1997 kwam Lady Diana om het leven in een auto-ongeval in Parijs. Zij was 36 jaar.
Een week later, op zaterdag 6 september, wordt ze onder massale belangstelling begraven. Eén van haar goede vrienden was Elton John.
Tijdens de uitvaartplechtigheid zou hij een nieuw liedje over haar zingen. Door een misverstand schreef zijn vaste tekstschrijver Bernie Taupin een toepasselijke tekst op "Candle in the wind". De oorspronkelijke eerste zin  "Goodbye Norma Jean, though I never knew you at all" werd vervangen door "Goodbye England's rose, may you ever grow in our hearts." England's rose was de bijnaam van Lady Diana.
De rest van de tekst werd ook aangepast aan het leven van Diana.

Guinness Book

Na het afscheid is Elton John samen met George Martin, de beroemde producer van The Beatles, naar de studio gegaan om het liedje op te nemen. Een week later lag het liedje in de winkel en ging in groten getale over de toonbank. Ruim 33 miljoen exemplaren verwisselden van eigenaar.
De opbrengst, 38 miljoen pond, ging volledig naar het Diana, Princess of Wales Memorial Fund.
Volgens het Guinness Book of Records is "Candle in the Wind 1997" de tweede best verkochte single ter wereld na "White Christmas" van Bing Crosby.
Elton John won in 1998 met deze klassieker een Grammy voor het "Best gezongen lied door een man". 

Marilyn Monroe

"Candle in the wind" was oorspronkelijk een liedje uit 1973. Het stond op het album "Goodbye Yellow Brick Road" van Elton John. Het was een ode aan de actrice Marylin Monroe die in 1962 overleed. Waarschijnlijk stapte ze zelf uit het leven.
De openingswoorden "Goodbye Norma Jean" verwijzen naar haar echte naam: Norma Jean Mortenson.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!