Hit van het jaar 1998: 'My heart will go on' van Celine Dion

vrijdag 8 maart 2019 - 07:00
Celine Dion
In 1998 liepen we met z'n allen naar de bioscoop voor een film met Leonardo DiCaprio en Kate Winslet en een schip. Het was de schuld van een ijsberg.

Celine Dion parkeerde zich in 1998 27 weken in de Radio 2 Top 30 met het liedje "My heart will go on". Het stond 7 weken op de hoogste positie.

Titanic

James Cameron was de regisseur van de film Titanic die 11 Oscars in de wacht sleepte. Het verhaaltje is bekend: een nieuw schip vaart tegen een ijsberg en zinkt. De 2 hoofdpersonages van verschillende stand ontmoeten elkaar, worden verliefd, maar moeten elkaar loslaten als het schip de dieperik in gaat. Een Romeo & Julia-verhaaltje.

Celine Dion

Aanvankelijk vroeg regisseur James Cameron aan de Ierse zangeres Enya om de filmmuziek voor Titanic te componeren. Toen zij weigerde, stelde James de vraag aan componist James Horner om voor Titanic niet-gezongen instrumentale filmmuziek te schrijven. Horner wou ook een gezongen lied voor de eindgeneriek en liet in het geheim een tekst schrijven. Er kwam veel massagewerk aan te pas om Cameron te overtuigen om het liedje "My heart will go on" toch te gebruiken.
Dan moest er ook nog een zangeres gevonden worden. Uiteindelijk, na veel vijven en zessen, was Celine Dion bereid om "My heart will go on" in te zingen. Weliswaar zonder veel enthousiasme. De opname gebeurde in 1 keer.

Zoete broodjes

Het liedje "My heart will go on" verkocht als zoete broodjes en werd de grootste hit ooit van Celine Dion. Het won een Oscar voor het "Beste originele nummer". Het sleepte 4 Grammy's in de wacht voor "Beste lied geschreven voor televisie of film", "Beste lied gezongen door een vrouw", "Opname van het jaar" en "Lied van het jaar". 

Succes

De filmbazen van regisseur James Cameron hadden er eerst geen goed oog in. Omdat de kosten de pan uit swingden. Het geschatte budget van honderd miljoen dollar werd uiteindelijk met 100% overschreden. Dat is meer dan de bouwkosten van het originele schip uit 1912.
Titanic
werd aan de kassa zo'n groot succes dat het de eerste film was die meer dan een miljard dollar opbracht. De slapeloze nachten waren ineens voorbij. Lang leve de ijsbergen!

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!