
Een airfryer zorgt voor minder calorieën
Als je calorieën telt, is een airfryer een geweldig toestel. Je gebruikt automatisch minder vet. En omdat een airfryer een soort convectieoven is, kan je er meer dingen in klaarmaken dan enkel frietjes. Diëtiste Tanja Callewaert is grote fan. "Ik ben zoals iedereen begonnen met frietjes, maar ondertussen maak ik ook vlees en groenten klaar in mijn airfryer."
Sommigen vinden de smaak van de frietjes uit een airfryer niet lekker. Tanja Callewaert kan die reactie begrijpen, maar ze nuanceert het wel. "Uiteraard smaken frietjes uit de frituur helemaal anders. Die smaak kan ook niet hetzelfde zijn. Het is maar wat je verwacht."
"Een airfryer is een goed alternatief voor de klassieke friteuse. Je gebruikt automatisch véél minder vet."
Een airfryer zorgt ook voor acrylamide
"Ook als je bakt met een airfryer wordt er acrylamide gevormd. Elke dag aardappelen uit de airfryer eten, is daarom geen goed idee.
Er is al veel te doen geweest om acrylamide. Dat is een natuurlijk bioproduct dat ontstaat bij het bakken of frituren van zetmeelrijke voedingsmiddelen zoals frietjes, chips, brood en toast. Aangezien acrylamide ontstaat bij het verhitten, ontstaat de stof ook als je een airfryer gebruikt.
- Overdrijf dus niet! Volgens toxicoloog professor Jan Tytgat is er geen enkel probleem als je één keer per week gefrituurd eet. Maar elke dag aardappelen bakken in een airfryer, vindt hij een slecht idee.
- Zet de temperatuur niet te hoog. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer acrylamide er gevormd wordt. Professor Tytgat raadt dan ook aan om je airfryer niet te hard te zetten. Probeer zoveel mogelijk te bakken op 120°.
- Was je aardappelen op voorhand. Hoe minder zetmeel er aan je aardappelen kleeft voor ze gebakken worden, hoe beter.