Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Hoe verwerk je liefdesverdriet? Leen Dendievel: “Het voelde alsof iemand mijn borstkas opensneed en mijn hart eruit haalde”

wo 16 feb. - 11:29

"Je vindt wel snel een ander lief. Op Tinder zitten er genoeg! Ben je er nu nog niet over?" Als je liefdesverdriet hebt, zijn dit wel de laatste opmerkingen die je wil horen. Liefdesverdriet is rauw en hard. En je kan om een korte vakantieliefde van 2 maanden langer rouwen dan om een relatie van drie jaar. Karolien Debecker had het erover met actrice en schrijfster Leen Dendievel in Wijs.
© Radio 2

“Dat zijn zo van die dooddoeners waar je dus totaal niets aan hebt,” vertelt Leen Dendievel. “Ik herinner mij mijn liefdesverdriet nog heel goed. Het voelde alsof iemand mijn borstkas opensneed en met zijn blote handen mijn hart eruit haalde. Het voelde heel koud en rauw.” Leen schreef in 2015 het Boek ‘Hard: Liefde sterft nooit’. “Ik wilde de mentale en fysieke impact van liefdesverdriet onderzoeken. Mensen vegen het zo snel van tafel. Maar wat we voelen is niet abnormaal.”

Voor Chantal uit Stekene voelde het aan als een overlijden. “We waren drie jaar samen en ik voelde al een tijdje dat het niet meer goed zat. Op Kerstavond heeft hij de relatie beëindigd. Ik kon lang niets anders doen dan huilen. De hele dag. Zelfs op mijn werk. Mijn liefdesverdriet heeft jaren geduurd.”

Ook Rudy uit Haacht maakte het al mee. “Het is zo’n soep van allerlei gevoelens. En weet je wat het ook is? In je hoofd begin je die andere persoon beter en groter te maken. Dat is zo nefast voor je zelfbeeld.”

Ik begreep het niet. Wat was er mis met mij?

— Luisteraar Christel

Zelfbeeld aan diggelen

Dat een relatiebreuk een stevige impact heeft op je mentale welzijn is een open deur intrappen. Christel uit Gent scheidde van haar man nadat hij overspel pleegde. “Ik begreep het niet. Wat was er mis met mij? Had hij mij wel ooit graag gezien dan? Het voelde alsof iets weggerukt werd. Mijn zelfbeeld lag aan diggelen. Ik heb toen heel veel steun gehad van mijn zussen en mijn ouders. Zij kenden de echte Christel en hebben mij geholpen om haar langzaam terug te vinden. Het is nu 10 jaar geleden en ik begin het nu pas stilaan een plaats te geven.”

Leen begrijpt het verhaal van Christel. “We halen onbewust zoveel eigenwaarde bij onze partner. Alsof we enkel bestaan in zijn of haar ogen. Geen probleem als het goed loopt. Maar als net die persoon plots zegt: ik wil jou niet meer, dan is de pijn des te groter. En of het nu gaat om een vakantielief of over de persoon met wie je al 30 jaar getrouwd bent, het verdriet kan even intens zijn. En de effecten even groot.”

Vlinders worden motten

“Als je verliefd bent dan razen er allerlei hormonen door je lijf die een impact hebben," legt Leen uit. "Je kan je minder goed concentreren, hebt minder eetlust, kan minder goed slapen. Maar dat voelt goed zolang jouw liefde beantwoord blijft. Je zweeft, je hebt adrenaline genoeg om bergen te verzetten. Als de liefde niet beantwoord wordt, dan blijven de effecten hetzelfde maar je ervaart ze niet langer als iets positief. En die vlinders in je buik worden motten.”   

Dat je zelfs kan sterven aan een gebroken hart, is trouwens geen fabeltje. De moeder van Dominique uit Deerlijk overleed vorig jaar aan een gebroken hart. “Mijn vader verliet mijn moeder na een huwelijk van 35 jaar. Dat heeft haar letterlijk geknakt. Ze kreeg ernstige hartklachten en volgens de dokter leek het alsof er letterlijk iemand op haar hart had gestampt. De kleine dunne bloedvaten waren volledig vernauwd. En het straffe is: ze zou mijn vader op haar sterfbed nog altijd teruggenomen hebben. Haar liefde was onvoorwaardelijk.”

Er staat geen deadline op liefdesverdriet.

— Leen Dendievel

Gedeelde smart

“Neem de tijd om jouw verdriet een plaats te geven," raadt Leen aan.  "Doe je dat niet, dan komt het gegarandeerd later terug. Leg jezelf geen deadline op want zo werkt het niet. Er is ook geen juiste manier om ermee om te gaan. Als het jou deugd doet om veel uit te gaan en te feesten. Prima. Wil jij liever op de grond gaan liggen om te huilen? Ook goed.”

En wat te doen als iemand in jouw omgeving maar niet over dat liefdesverdriet heen geraakt? “Vermijd dan dooddoeners als: jullie waren toch nog niet zo lang samen, je bent nog zo jong, ik heb het u voorspeld, .... Daar doe je meer kwaad dan goed mee. Luister, wees er voor die persoon. Gedeelde smart is halve smart. Breng eens een kommetje soep zodat die persoon tenminste iets fatsoenlijks eet. En besef dat er geen deadline staat op liefdesverdriet."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet