Hondentrainer Gerrit Martens: "Hulphond Zenn was meer dan de beste vriend van Marieke Vervoort"

woensdag 23 oktober 2019 - 15:45
Belga
Marieke Vervoort kreeg Zenn meer dan 10 jaar geleden cadeau en wilde die opleiden tot assistentiehond. Gerrit Martens van vzw CANISHA zorgde daar voor.

Toevallige vraag

"Ik leerde Marieke kennen toen ze een mail stuurde met de vraag of haar pup van vier maanden geen hulphond kon worden," vertelt Gerrit Martens in Spits. "Hij kan al veel, schreef ze erbij. En toen ik bij haar op bezoek was, zag ik niet alleen een enthousiaste Marieke, maar een al even enthousiaste pup. Toen ze mij liet zien wat Zenn kon, was ik overtuigd. En dat is ongewoon voor een pup van 4 maanden."

Hoe opgeleid?

"Honden leren op bevel dingen te doen", vertelt Gerrit. "Als ze dat bevel goed herkennen, worden ze beloond. Een bevel is bijvoorbeeld 'pull', trek. Als hij het goed doet, krijgt de hulphond een beloning."

Innige band

"Zenn was meer dan de beste vriend van Marieke. Hij was bijna een geliefde," zegt Gerrit. "Hij was er altijd bij. Op sportstage in Lanzarote, overal. Mensen met een beperking moeten alles altijd vragen en dan wachten tot iemand hen kan helpen. Als je daar een hulphond bij plaatst die die dingen doet, dan is de zelfstandigheid weer terug. Ik ben ervan overtuigd dat Zenn ook gaat afzien door het verlies, maar daarna zal hij nog een mooi leven hebben!" Zenn wordt opgevangen door de begeleidster van Marieke, haar andere hond gaat bij haar mama wonen.

Gerrit Martens

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!