Horeca Vlaanderen: "Vrezen voor 55.000 banen als er geen steunmaatregelen komen"

dinsdag 26 mei 2020 - 16:23
Terras
Getty Images
Vandaag is er in de Kamercommissie Economie nagedacht over de heropstart van de horeca. Matthias Decaluwé van Horeca Vlaanderen heeft gewaarschuwd voor een horrorscenario als dat te lang zou duren. Hij gaf tekst en uitleg in 'Spits met David'.

Totaalpakket

"Alles hangt af van de steunmaatregelen, waarover constructief overleg is met de regering", zegt Matthias Decaluwé. "Het moet wel een totaalpakket zijn om een sector, die vóór deze coronacrisis het al moeilijk had, doping te geven om deze moeilijke periode door te kunnen komen. Dat is absoluut noodzakelijk als een heropstart aan een lagere capaciteit zou zijn. Je moet meer marge kunnen inbouwen, omdat de vaste kosten blijven. We denken daarbij aan een BTW-verlaging voor voeding en niet-alcoholische dranken. Maar ook aan de 100%-aftrekbaarheid van de restaurantkosten en ook een bonus voor bedrijven die mensen in de horeca te werk stellen. Het behoud van jobs is cruciaal om deze situatie door te komen", aldus Decaluwé.

55.000 banen op de tocht

Klopt het dat er wel eens 55.000 banen zouden kunnen verdwijnen? "Alles zal afhangen van het pakket dat we krijgen. Zonder steunmaatregelen zal de kost voor de samenleving hoger zijn. Het is ook logisch dat we onze sector een hart onder de riem willen steken om de werkgelegenheid te behouden."

Als we eind deze week al een beslissing over de veiligheidsvoorwaarden krijgen, kunnen de ondernemers al bepalen of het voor hen rendabel is.

Matthias Decaluwé

Consumentenvertrouwen moet terug komen

"Het consumentenvertrouwen van heel de samenleving moet ook terugkomen. Zeker in de horecasector, waar het samenbrengen van mensen en laten genieten essentieel is. Vandaar ook de nood aan maatregelen omdat we met een lagere capaciteit moeten starten voor de veiligheid."

Gezond verstand

Het is nog even wachten op een beslissing van de Nationale Veiligheidsraad op 3 juni.  "We hopen dat er eerder beslissingen genomen worden over de veiligheidsmaatregelen. Er is een goed overleg geweest tussen werkgevers, werknemers en de experten. Uiteraard pleiten wij voor economische haalbaarheid gekoppeld aan de volksgezondheid. Als we eind deze week een beslissing over de veiligheidsvoorwaarden krijgen, kunnen de ondernemers al bepalen of het voor hen rendabel is. Het is geen kwestie van kwade wil, maar wel van gezond verstand." 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!