Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: radio2 weekend

radio2 weekend

Hun voormalige manager stuurde een neppe versie van de band op tournee en 9 andere weetjes over Fleetwood Mac

vr 28 mei - 5:00

Dit weekend vieren we Fleetwood Mac, de band van het iconische album 'Rumours'. Speciaal voor die gelegenheid hebben we enkele leuke weetjes opgelijst.
Fleetwood Mac

Ontstaan van de groepsnaam

Fleetwood Mac had doorheen de jaren veel verschillende leden, maar er waren altijd twee constanten, Mick Fleetwood en John McVie. Die twee lagen ook aan de basis van de bandnaam. In 1967 werd de band opgericht door Peter Green. Hij vernoemde de groep naar de ritmesectie, de drummer Mick Fleetwood en de bassist John McVie. Mac was kort voor McVie en zo ontstond Fleetwood Mac, een combinatie van hun achternamen. Eerst was het zelfs Peter Green's Fleetwood Mac, maar Green was een verlegen man en wou zijn naam liever niet in de groepsnaam. Een aantal jaar na de oprichting verliet hij de band. In 2021 bestond de band uit drummer Mick Fleetwood, zangeres Stevie Nicks, bassist John McVie en pianiste en zangeres Christine McVie. Enkele jaren geleden maakte gitarist Lindsey Buckingham ook nog deel uit van de band. 

Rumours

'Rumours' uit 1977 was het 11de studioalbum van Fleetwood Mac en ongetwijfeld hun bekendste plaat. Het was een plaat over de liefde, maar belichtte vooral de negatieve aspecten van relaties. Alle groepsleden ondergingen tegelijk een relationeel dieptepunt. Dat liefdesverdriet, in combinatie met de herkenbare teksten en originele gitaarriffs, zorgde voor deze iconische plaat. De band schreef heel openlijk over de problemen die zich afspeelden en daarom bleven de teksten, ook vele jaren later, heel herkenbaar. Op het album vond je heel wat wereldhits als 'The chain', 'Go your own way', 'Don't stop', 'Dreams', en 'You make loving fun'. Er werden dan ook meer dan 140 miljoen exemplaren van 'Rumours' verkocht. 

Fleetwood Mac

Fleetwood Mac

Relationele problemen in de band

Bassist John Mcvie trouwde in 1968 met Christine Perfect, de pianiste en zangeres van de groep en zo werd zij Christine McVie. Het koppel ging in 1976 uit elkaar, maar Christine hield zijn naam. Net op dat moment liep ook de relatie tussen gitarist en zanger Lindsey Buckingham en zangeres Stevie Nicks op de klippen. Dat was het begin van vele ruzies tussen de twee. En of dat nog niet genoeg was, ontdekte drummer Mick Fleetwood dat zijn vrouw een affaire had met zijn beste vriend Bob Weston, die toevallig ook een ex-lid was van de band. Zelf begon hij een affaire met Stevie Nicks. Zo was de cirkel rond en beleefde elk bandlid op hetzelfde moment een relationeel dieptepunt. 

Go your own way

'Go your own way' was een bericht van gitarist en zanger Lindsey Buckingham aan zangeres Stevie Nicks. Hun relatie was net beëindigd en het nummer beschreef hun breuk. Op het album 'Rumours' stonden veel songs die gingen over de breuk tussen de twee. Ook Nicks schreef een song op het album 'Rumours' getiteld 'Dreams'. De twee nummers hoorden eigenlijk bij elkaar. Ze beschreven elk dezelfde gebeurtenis, maar door iemand anders verteld. Christine McVie was geen fan van 'Dreams' toen Nicks met het nummer kwam. Ze vond het maar een saai liedje. Later werd het één van de grootste hits van de band, mede omdat Buckingham er nog wat aan gesleuteld had. 

Slechts twee constanten in Fleetwood Mac 

De bekendste formatie van de band is ongetwijfeld die uit 1977 toen ze met hun bekendste album 'Rumours' kwamen. Mick Fleetwood, Christine en John McVie, Stevie Nicks en Lindsey Buckingham vormden Fleetwood Mac. In 2018 verliet Buckingham de band omdat de spanningen met zijn ex-geliefde Stevie Nicks maar bleven duren. Ook Christine McVie had de band een tijdje verlaten, maar keerde terug in 2014. Dat maakte van Mick Fleetwood en John McVie de enige twee constanten in de groep. Zij maakten deel uit van de eerste formatie in 1967 en de huidige in 2021. Stevie Nicks vervoegde de band pas enkele jaren na de oprichting. 

The Chain 

Het enige nummer van Fleetwood Mac waar alle vijf leden van 1977 een zeg in hebben gehad was 'The chain'. Elk groepslid leverde een bijdrage en dat was zeldzaam voor de band. Het nummer stond voor de sterke band tussen de groepsleden, ondanks hun persoonlijke en muzikale problemen en moeilijkheden. Je kan 'The chain' ook al hebben gehoord in series als 'Heroes' en 'Glee' en in de film 'Guardians of the Galaxy Vol. 2'. 

Neppe Fleetwood Mac op tournee

De voormalige manager van de band, Clifford Davis, stuurde in 1974 een fake-versie van Fleetwood Mac op tournee om de showdata te spelen die de echte band niet kon. Hij was er van overtuigd dat hij de eigenaar was van de naam en dus kon kiezen wie hij liet spelen. De echte Fleetwood Mac heeft dit gestopt en er voor gezorgd dat de band van naam moest veranderen. Het werd echter wel een rechtszaak. Nadien nam drummer Mick Fleetwood het management voor een groot stuk op zich. 

Rhiannon

Gitarist en zanger Lindsey Buckingham en zijn toenmalige vriendin zangeres Stevie Nicks schreven dit nummer samen als duo alvorens ze leden van Fleetwood Mac werden. Ze wilden het samen uitbrengen, maar besloten toen om Fleetwood Mac te vervoegen en het met de band op te nemen. Rhiannon was volgens de mythes de godin van vruchtbaarheid en de maan. Ze trouwde met een aardse man en werd door God veroordeeld voor de moord op haar eigen zoon. Stevie Nicks schreef de song na het lezen van het boek 'Triad' van Mary Leader. Pas na het uitbrengen van het liedje kwam de zangeres te weten waar de mythe eigenlijk over ging. Voor Nicks was dit het begin van haar imago met de lange zwarte kleding en het mystieke uiterlijk. Veel fans gingen zich exact zo kleden als haar. De zangeres was niet alleen een trendsetter met haar kleding. Na het uitkomen van de song begonnen er mensen hun dochters Rhiannon te noemen en zo werd het een nieuwe meisjesnaam

Stevig druggebruik

Zangeres Stevie Nicks was verslaafd aan cocaïne en dat was zo erg dat ze een gat in haar neus had gebrand. De zangeres moest afkicken en kreeg psychiatrische hulp. Ze was echter niet het enige bandlid aan de drugs. Het album 'Rumours' werd grotendeels geschreven en ingespeeld terwijl alle bandleden onder invloed waren. Dat was de enige manier waarop ze nog normaal met elkaar om konden gaan. De sfeer tussen de groepsleden was enorm gespannen door alle relationele problemen die zich net hadden voorgedaan. 

Everywhere

Deze song op het album 'Tango in the night' uit 1987 werd gezongen en geschreven door pianiste en zangeres Christine McVie. Het was een ongecompliceerd liefdesliedje met een duidelijke boodschap zonder vage verwijzingen of dubbele betekenissen. Dat verschilde volledig van de schrijfstijl van het ander vrouwelijk lid Stevie Nicks, die wel dubbele bodems verwerkte in haar teksten en vaak moeilijkere onderwerpen koos om over te schrijven. 'Everywhere' was gebaseerd op het gedicht 'The highwayman' van Alfred Noyes, dat het verhaal vertelde van een reiziger die verliefd werd op de dochter van een landheer. Deze klassieker bereikte de eerste plaats in de Radio 2 Top 30. 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet