Ilse DeLange over haar idool T Bone Burnett: "Na één kop koffie met hem wist ik dat hij mijn plaat moest producen"

maandag 30 september 2019 - 12:59
T Bone Burnett
WSJ
Elke week komt een bekende gast vertellen over zijn of haar muzikale held. De Nederlandse zangeres Ilse DeLange koos voor T Bone Burnett met wie ze onlangs heeft samengewerkt, zij stelt vijf songs voor van de Amerikaanse muzikant.

Ilse: "T Bone Burnett maakt geweldige platen maar ik vond het best leuk om hem als rode draad doorheen de week naar voor te schuiven. Bij toeval ontdekte ik dat Pat Leonard, met wie ik 'The Great Escape' maakte het e-mailadres had van T Bone Burnett. Ik vroeg hem of we misschien samen een koffietje konden gaan drinken maar ik was zo onder de indruk van Burnett dat ik hem vergat te vragen of hij mijn plaat wilde producen. Ik ben nadien als een gek achter hem aan gereden en we hebben daarna veel muziek beluisterd. Na een paar dagen stuurde ik hem een sms'je met de vraag om samen te werken, hij reageerde meteen en twee maanden later was het zover".

1. Rich Woman

De nood om T Bone Burnett en zijn werk wat van dichterbij te leren kennen kwam er bij Ilse DeLange al op jonge leeftijd. "Vooral toen ik gehoord had over het duetalbum van Robert Plant (van Led Zeppelin) en Alison Krauss wilde ik meer weten want die plaat klinkt gewoonweg achterlijk goed, bewijs daarvan is al zeker mijn eerste keuze: 'Rich Woman'".

 

 

2. I am a man of constant sorrow

"Je mag T Bone Burnett gerust beschouwen als de godfather van de echte rootsie, authentieke Amerikaanse muziek", aldus nog Ilse DeLange. "Dit nummer komt uit de soundtrack van de film 'Oh brother where art thou', een film met allemaal nummers waar ik van hou. Komt er nog eens bij dat één van de bandleden van Alison Krauss, Dan Tyminski hier ook zingt, iets wat hij later ook deed op een nummer van Avicii".

 

3. The people's limousine

"Kijk, T Bone heeft een waslijst van mensen die hij heeft geproduceerd en die hij geholpen heeft met de uitbouw van hun carrière waaronder bijvoorbeeld Elvis Costello." Ilse DeLange was een paar weken gelden nog in Nashville voor 'Americana Fest'. "Dat is een festival voor iedereen die wat van pure Amerikaanse muziek houdt en iedereen waarvan ik hou liep daar gewoon in het wild rond! En het toeval wou dat daar Elvis Costello een speciale prijs kreeg voor zijn gehele carrière, dus vandaar graag The Coward Brothers". Henry en Howard Coward waren respectievelijk T Bone Burnett en Elvis Costello.

4. Walk the line

Wat volgens Ilse DeLange zeker niet mag ontbreken in dit overzicht is de bijdrage van T Bone Burnett aan de film 'Walk the line' rond het leven en werk van Johnny Cash. "Het is een fantastische film maar ook de muzikale omlijsting is erg goed. Ik ben zelf een geweldige fan van Johnny Cash en het toeval wil dat ik sinds jaren een eigen huisje heb in Nashville. En de vrouw die mij geholpen heeft bij het inrichten ervan is de kleindochter van Johnny Cash, hoe geweldig is dat!".

 

 

5. Blue Bayou

"Het ene icoon werkt graag samen met het andere, en dat is wat er gebeurde met Roy Orbison en T Bone. Ik kan het eigenlijk nog steeds niet bevatten dat ik met zo'n man heb kunnen samenwerken". Ilse vindt van zichzelf dat ze geen wandelende muziekencyclopedie is want ze zou niet meteen kunnen zeggen welke muzikant op een bepaald nummer van een bepaald artiest speelt. "Gelukkig ben ik omringd in mijn band door mensen die daar wel wat van afweten, maar mij moet je niet vragen om aan een muziekkwis deel te nemen", aldus nog Ilse DeLange.

   

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!