In slaap aan het vallen achter het stuur? Het raampje open en de muziek luid werkt niet!

maandag 3 februari 2020 - 13:30
Een kort dutje of powernap en een kop koffie zijn de enige manieren om slaperigheid achter het stuur te voorkomen. Dat is de boodschap van een nieuwe campagne van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV).

De voorbije maanden liet de VSV speekseltesten uitvoeren bij bestuurders die tussen 10 uur 's avonds en 2 uur 's ochtends onderweg waren. Bij een derde van die bestuurders gaf de test aan dat hun lichaam in zijn "biologische nacht" was, en dat ze dus een risico namen door te rijden. Volgens de Vlaamse Stichting Verkeerskunde wordt 1 op de 5 zware ongevallen veroorzaakt door slaperigheid achter het stuur.

"Fit genoeg"

Opvallend is dat de grote meerderheid van de geteste bestuurders zichzelf wél nog fit genoeg voelde om te rijden. Dat blijkt uit de vragenlijsten die de bestuurders voorgelegd kregen naast de speekseltest. "Mensen kunnen dat zelf moeilijk inschatten en denken vaak dat het hen nog wel lukt om te blijven rijden, ook als hun biologische nacht al begonnen is," zegt Werner De Dobbeleer van de VSV.

Lees verder onder de foto

beloofd

Raampje open?

Het beste zou zijn om helemaal niet te rijden wanneer ons lichaam aangeeft dat het tijd is om te gaan slapen. Maar als het echt niet anders kan, dan doe je beter eerst een dutje. In combinatie met een kop koffie zou dat de enige manier zijn om slaperigheid te bestrijden.

"Alle anderen dingen zoals het raampje openzetten of luide muziek, die werken maar heel even. En daarna slaat de slaperigheid dikwijls dubbel zo hard toe," zegt De Dobbeleer.

Bereken jouw biologische nacht

Op de website beloofd.be kunnen bestuurders zelf de belofte maken om voor een late rit een dutje te doen en een koffie te drinken. Je kan er ook berekenen wanneer de biologische nacht valt in jouw specifieke geval.
 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!