Is jouw huis kindveilig?

woensdag 8 september 2021 - 08:00
Woensdag 8 september trok David Van Ooteghem voor Radio 2 Spits naar het Reuzenhuis in Kortrijk. Wat hij daar ging doen? Ontdekken hoe (on)veilig ons huis is voor de kleinsten onder ons. Want hoe beleeft een 3-jarige kleuter ons huis? En vooral: hoe kunnen we onze woning kindveilig(er) maken.

Thuisongevallen zijn de grootste oorzaak van dodelijke kwetsuren en letsels die leiden tot invaliditeit bij jonge kinderen. De meeste ouders beschouwen hun woning als een veilige haven waar hun kinderen niets kan overkomen. Gevaren worden meestal geprojecteerd op de buitenwereld. De cijfers bewijzen helaas het tegendeel. 

Onbekend gevaar

Uit Europees onderzoek blijkt dat het aantal dodelijke ongevallen in en rond de woning drie keer hoger ligt dan met de wagen. Kinderen tot 5 jaar lopen het meest risico. Ze zijn nieuwsgierig en leergierig, maar kennen de gevaren van vuur, elektriciteit, scherpe voorwerpen enzoverder niet. Nochtans kunnen veel ongevallen met eenvoudige aanpassingen vermeden worden.

Alle risico's wegnemen, lukt niet. Dat is ook niet wenselijk: een veilige omgeving met ruimte tot ontdekken is en blijft absoluut aanbevolen! Risicovol spel moet kunnen, maar dan zonder de risico's die er echt niet bij horen.

Door de ogen van een kind

Het Reuzenhuis is een ongewoon gewoon huis: drie keer in volume uitvergroot. Een stoel wordt een klimrek, het bad lijkt wel een zwembad. 

In het Reuzenhuis kijk je door de ogen van een jong kind naar een gewoon huis. Zo ontdek je preventietips om je woning aan te passen en veiliger te maken. 

Wandel, beleef en ervaar het met augmented reality, virtual reality, workshops en lezingen… Een unieke en leerrijke beleving.

Tip!

Het Reuzenhuis staat tot 16 september in Kortrijk, maar gaat daarna op tournee. Dus check zeker de website van het Reuzenhuis om te ontdekken wanneer het huis in jouw buurt zal zijn!

Alle info over het Reuzenhuis vind je op deze website.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!